На космодрума Плесецк се проведе успешен тест на новата междуконтинентална

...
На космодрума Плесецк се проведе успешен тест на новата междуконтинентална
Коментари Харесай

Русия изпита успешно новата балистична ракета Сармат

На космодрума Плесецк се организира сполучлив тест на новата междуконтинентална ракета " Сармат ", заяви съветското министерство на защитата.

В коментар на сполучливия тест президентът Владимир Путин отбелява: " Ракетният комплекс „ Сармат” ще обезпечи сигурността на Русия и ще накара да се замислят тези безумци, които се пробват да я заплашват "

Министерството на защитата на РФ заяви:

" Днес в 15:12 ч. московско време на държавния изпитателен космодрум Плесецк в Архангелска област от шахтна установка бе създаден сполучлив пуск на междуконтиненталната балистична ракета със стационарно базиране " Сармат ". Задачите по пуска са напълно изпълнени. Учебните бойни блокове стигнаха до заложения регион на полигона Кура на полуостров Камчатка. Този пуск на перспективната ракета от тежък клас с разделяща се бойна глава се явява първи от програмата за държавни тествания. След завършването им ракетният комплекс " Сармат " ще постъпи на въоръжение в Ракетните войски със стратегическо предопределение. "

В Ужурското ракетно съединяване в Красноярския край върви подготовка за превъоръжаването на основния ракетен полк с новия ракетен комплекс.

Досие

РС-28 „ Сармат “ е съветска перспективна наземна силозна ракетна система с тежка течно-горивна междуконтинентална балистична ракета. Той е създаден от експерти на Държавния ракетен център В. П. Макеев (Миас, Челябинска област) като сурогат на комплекса Р-36М2 „ Воевода “.

Далекобойността на „ Сармат “ е 18 хиляди километра, изходното тегло е 208,1 тона, масата на потребния товар (бойната глава) е малко по-малко от 10 тона.

Масата на горивото е 178 тона, дължината на ракетата е 35,5 метра, а диаметърът е три метра. Типът бойна глава е отделима бойна глава с блокове с самостоятелно ориентиране, които могат да носят стандартни или нуклеарни заряди.

Според терминологията на НАТО ракетата се назовава " Сатана-2 ".

„ Сармат “ (РС-28) ще размени най-тежката в света стратегическа ракета „ Воевода “. Работата по създаване на плана стартира през 2011 година

Концепцията на комплекса „ Сармат “ е доставянето на бойни глави по траектории, които затрудняват унищожаването им даже от перспективни системи за противоракетна защита.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР