На киевския площад Независимост“ преди близо десетилетие стотици хиляди разочаровани

...
На киевския площад Независимост“ преди близо десетилетие стотици хиляди разочаровани
Коментари Харесай

Задава ли се нов Майдан в Украйна след войната?


На киевския площад „ Независимост “ преди близо десетилетие стотици хиляди разочаровани украинци стачкуваха и смъкнаха Виктор Янукович – сатрап на съветския президент Владимир Путин. Според елементарните украинци идващото въстание ще има за цел да довърши делото на предходните два Майдана – да демократизира Украйна и най-сетне да почисти корупцията, която десетилетия наред спъва развиването на страната.

Революцията на Майдана от 2014 година имаше непредвидени последствия, като сложи началото на събития, които доведоха Украйна до мястото, където се намира през днешния ден – защитавайки се от съветската инвазия, стартирана от реваншистки настроения Путин. И както тази цветна гражданска война имаше последствия, по този начин и войната образува мощно възприятие за национална принадлежност. И поражда големи упования за по-добро бъдеще – упования, които мъчно ще бъдат оправдани.

Бивш министър от украинския кабинет неотдавна сподели:

„ Майданът може да се повтори. Тази война породи огромни очаквания и хората ще бъдат доста нетърпеливи за смяна. Те ще желаят пари, правдивост и довеждане докрай на промените, за които упорстваха още през 2014 година, и ще ги желаят бързо. “

И въпреки че навигирането в бурните следвоенни политически води би било мъчно за всеки водач, съгласно някогашния министър това ще бъде изключително мъчно за украинския президент Володимир Зеленски, тъй като той се е трансформирал в част от казуса – водач с автократични пристрастености.

Това може да звучи изненадващо, в случай че погледнем извън. В края на краищата от една година Зеленски е възхваляван като олицетворение на украинската опозиция и даже като икона на демокрацията. Той към момента е приветстван за това, че е отказал предлагането на Америка за бягство от Киев, когато съветските танкове бяха на 60 километра от столицата, а вдъхновяващата му военна изразителност и завладяващото му ораторско изкуство са съдействали за убеждаването на Съединени американски щати и Европа да поддържат Украйна в нейния екзистенциален час на потребност.

Ръководните качества, отзивчивите умения и несломимият дух на Зеленски са похвални и вкъщи в Украйна. Проучванията на публичното мнение демонстрират високи резултати – по-високи са единствено тези на армията. Но опитни наблюдаващи настояват, че 84-процентният му рейтинг е резултат от настроенията и предвиждат, че ще спадне, откакто екзистенциалната опасност отмине. Точно както се случи скоро, откакто популисткият комедиант беше определен за президент с гръм и тропот през 2019 година, откакто даде обещание да пази ползите на хората против богатите и ръководещата класа.

За страдание, Зеленски не съумя да повтори ролята си на ефирен „ президент на народа “ в действителния живот, като поддръжката му в един миг спадна до едвам 11%, откакто уволни новаторски настроения министър-председател, подреди държавното управление си с другари и някогашни бизнес сътрудници и не реализира нищо с антикорупционния си поход. Вместо това украинският президент беше упрекнат, че става все по-авторитарен и подценява законите, като издава президентски укази за санкциониране на съперници. Всичко това в името на битката против съветската експанзия, само че съгласно някои критици и за да разедини политическите си съперници. Четири месеца преди нахлуването на Русия Зеленски и двама негови близки сътрудници бяха забъркани в офшорна финансова активност. Въз основа на „ Документите Пандора “ (Pandora Papers) – документи, разкриващи офшорната активност на политически водачи и други видни персони по света – планът за докладване на проведената престъпност и корупцията разкри, че украинският водач е основал офшорни компании преди да стане президент, само че е траял да печели от тях и след встъпването си в служба.

Зеленски отхвърля да е правил пране на пари или противозаконни дейности с тези средства. Политическите му съперници настояват, че откакто оръжията замлъкнат, ще има въпроси по отношение на събитията, довели до войната. И за какво Зеленски е пренебрегнал строгите предизвестия на западното разузнаване за огромната възможност от съветска инвазия и не е сложил Украйна в положение на война доста по-рано. Политици от опозицията и водачи на гражданското общество обявиха, че Зеленски ще бъде подложен на инспекция и за метода, по който той и неговият обединен екип от остарели другари и тогавашни бизнес сътрудници са управлявали по време на войната, както са го правили преди нашествието, пробвайки се да открият „ управляема народна власт “ с една преобладаваща партия.

„ Разбира се, ние би трябвало да поддържаме държавното управление и би трябвало да останем единни “, сподели Николай Княжицки, опозиционен народен представител от западния град Лвов. „ Но аз се тормозя за бъдещето на демокрацията в моята страна. Дори във военно време би трябвало да има политическа съпротива, демократичният развой би трябвало да продължи, би трябвало да има парламентарен надзор “.

Подобно на други, Княжицки означи, че Зеленски се възползва от президентските пълномощия във военно време и военното състояние, с цел да консолидира повече власт, да управлява телевизионните медии, да измести Народното събрание настрани и да пренебрегне законодателния контрол върху това по какъв начин се разпределят държавните средства. И дали бенефициентите им не са бизнес съдружници на украинския президент и компании, свързани с членове на ръководещата му партия. Някои се притесняват, че световното боготворене, което Зеленски получава, подхранва неговата фикс идея за великолепие.

„ Той си мисли, че е политик №1 в света и че Джо Байдън е доста, доста под него, а още по-надолу са водачи като Макрон и Шолц “, споделя някогашен министър. И прибавя, че това не е здравословно и вещае неприятно. Подобно на други, той загатна, че украинският водач като че ли не желае да споделя сцената или светлината на прожекторите, сходно на артист, който желае да получи всички най-хубави реплики. А някогашен консултант на Зеленски съобщи, че неговият офис постоянно преглежда данните от социологическите изследвания, с цел да ревизира дали някой не го засенчва.

Според критиците тази решителност да бъде непреклонен основен воин може да изясни ненапълно за какво Зеленски отхвърля апелите за сформиране на съдружно държавно управление в Украйна в най-тежкия за страната час.

Но Тимофей Милованов, шеф на Киевското учебно заведение по стопанска система, който е и някогашен министър на икономическото развиване и неофициален консултант на държавното управление, отхвърля изказванието, че Зеленски има автократична жила. „ В основата си Зеленски дава отговор на това, което желаят хората. Според мен Украйна е огромен късметлия, че го има. Мисля, че предходните президенти щяха да капитулират през първите седмици на войната и да договарят “, сподели той.

Според Милованов Зеленски построява национална страна и по тази причина няма различен избор, с изключение на да заобиколи институциите, тъй като прекомерно постоянно те са завладени от персонални ползи. „ Никой не знае каква по-голяма вероятност има поради Зеленски. Мисля, че през последните три години на работа той е трансформирал възгледите си, защото е схванал по-широката вероятност и настоящите сили. Мисля, че в доста връзки той схваща повече от множеството от нас “, добави той.

През януари, по време на едно от нощните си телевизионни обръщения, Зеленски увери украинците, че „ няма да има връщане към предходния метод на живот “. Но тези забележки бяха направени в разгара на корупционен скандал, обвързван с противозаконни заплащания и повишени военни контракти, който докара до поредност от оставки и уволнения на няколко висши украински чиновници – в това число петима регионални шефове и четирима заместник-министри.

Скандалът излезе нескрито, откакто проверяващ публицист разгласява детайлности за лъжливи контракти, а държавното управление не предприе дейности. Уверенията на Зеленски не успокояват и някои ветерани – наблюдаващи на страната.

„ Не видяхме задоволително обилни старания за справяне с корупцията – въпреки и може би с едно значимо изключение “, споделя някогашен почитан американски посланик, който има забележителен опит в Украйна. „ Мисля, че те в действителност се пробват да предотвратят отклоняването на каквато и да е част от голямата западна помощ, която получават. Вярвам, че те схващат рисковете, в случай че се стигне до огромен скандал. “

Но някогашният посланик сподели, че това, което го е поразило при последните срещи с опозиционни политици и водачи на гражданското общество в Киев, е по какъв начин „ те в действителност правят оценка силата на Зеленски като боен водач “, само че са „ надълбоко обезпокоени от корупцията и властническия му жанр “. „ Според тях ще има отплата незабавно след края на войната “, съобщи той. „ И аз мисля, че това евентуално ще се случи. “

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР