На какви плодове приличат планетите от Слънчевата система, намалени 500

...
На какви плодове приличат планетите от Слънчевата система, намалени 500
Коментари Харесай

Макет на Слънчевата система разкрива на какви плодове приличат планетите

На какви плодове наподобяват планетите от Слънчевата система, понижени 500 млн. пъти, може да разберем, в случай че посетим астрономическата обсерватория на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” в Борисовата градина. За поредна година астрономите от физическия факултет на Алма Матер се включват в отбелязването на есенния международен ден на астрономията, съобщи кореспондент на БГНЕС. По този мотив входът за обсерваторията е свободен.

„ Подготвени сме и за наблюдаване. В момента има облаци, само че в случай че има пролуки сред тях, незабавно ще насочим нашите телескопи и ще следим Луната, Сатурн и други обекти ”, сподели за организацията ни ръководителят на катедра „ Астрономия ” към Физическия факултет на СУ доцент Евгени Овчаров.

Докато стане време за наблюдаване на звездното небе, посетителите видяха изложбата, включваща над 30 астрономически изображения, правени с телескопа „ Хъбъл ” и други огромни телескопи.

„ Макет на Слънчевата система, смалена 500 млн. пъти е друга забавна атракция. В него осемте планети са показани като разнообразни типове плодове. Меркурий да вземем за пример е огромен колкото боровинка, Юпитер колкото любеница ”, уточни доцент Овчаров.

Най-голям интерес провокира у посетителите най-старият телескоп на непрекъснат пиедестал. Той е на 122 години и пред него се изви голяма опашка.

Именно там срещаме 12-годишната Мария, която мечтае да стане астроном.
„ Очаквам да видя телескопа, който е вътре. Виждала съм Юпитер с невъоръжено око и Слънцето, само че през специфичен телескоп. Зная, че от прозореца си можем да забележим доста галактики и звезди. Най-ярката е „ Сириус ”, която е и най-красивата звезда ”, съобщи тя.

10-годишният Марио стъпва за първи път в обсерваторията, тъй като чак в този момент научил за съществуването й.

„ Очаквам да видя доста неща за Космоса и да схвана повече неща за другите галактики и планети. Знам, че Космосът е основан от огромния гърмеж. Преди всичко е била една дребна точка. Тя внезапно гръмнала и по този начин последователно се основали планетите, слънчевите системи, галактиките и по този начин до през днешния ден ”, изясни Марио.

Посетителите могат да станат част и от богатата лекционна стратегия, която съдържа 7 лекции, отдадени на историята на обсерваторията, магнитното поле на Меркурий, тъмната материя. Друга лекция ще разкрие, пред натрупалото се голям брой, по какъв начин стартира животът на звездите, а най-после ще се организира викторина, от която всички, които имат познания по астрономия ще получат премия.

На 11 ноември обсерваторията също ще бъде с вход свободен, а мотивът тогава ще бъде отбелязването на Деня на отворените порти на физическия факултет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР