На живо: Лидерите на преврата в Нигер избраха нов министър-председател

...
Лидерите на преврата в Нигер в понеделник вечерта нарекоха Али
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер в понеделник вечерта нарекоха Али Махаман Ламине Зейнеас за нов министър-председател на страната в изявление, прочетено по националната телевизия. Преди това Зейнеас е бил директор на кабинета и министър на финансите на Нигер. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в понеделник, че дипломацията е „предпочитаният начин“ за разрешаване на кризата в Нигер, докато лидерите на преврата проведоха разговори с американски пратеник. Следете нашия блог, за да видите как се развиват събитията от деня. Всички часове са парижко време (GMT+2).

4:56 сутринта: Блинкен казва, че дипломацията е „предпочитан начин“ за разрешаване на кризата в Нигер

Дипломацията е най-добрият вариант за международната общност да се справи с кризата с преврата в Нигер, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен понеделник

„Дипломацията със сигурност е предпочитаният начин за разрешаване на тази ситуация“, каза той пред френското радио RFI.

„Това е настоящият подход на ECOWAS. Това е нашият подход“, каза той, имайки предвид Западноафриканския блок на фона на усилията за възстановяване на сваления демократично избран президент Мохамед Базум, който беше задържан миналата седмица.

12:32 ч.: Американски пратеник се среща с лидерите на преврата в Нигер, но не вижда напредък

Второстепенният американски дипломат се срещна с военните лидери на Нигер в понеделник, за да настоява за отмяна на преврата, но тя съобщи, че няма напредък ден след това хунтата пренебрегна ултиматум от Западноафриканския блок.

Виктория Нуланд, която е действащ заместник държавен секретар, каза, че се е срещала повече от два часа с началници на военните, които на 26 юли свалиха Мохамед Базум, демократично избран Западен съюзник. Тя каза, че лидерите на преврата са отказали да й позволят да се срещне със сваления президент.

Тя описа разговорите като „изключително откровени и на моменти доста трудни“, но предложи „редица опции“ за излизане от кризата и възстановяване на отношенията със Съединените щати, които подобно на други западни нации спряха помощта заради преврата.

„Това беше първият разговор, в който Съединените щати предлагаха своите добри услуги, ако има желание от страна на хората, които са отговорни за да се върне това към конституционния ред“, каза тя пред репортери по телефона, преди да излети.

„Не бих казала, че по някакъв начин бяхме приети от това предложение.“

23:46: Лидери на преврата в Нигер назначи нов министър-председател

Лидерите на преврата в Нигер в понеделник вечерта назначиха Али Махаман Ламине Зейне за нов министър-председател на страната в изявление, прочетено по националната телевизия.

Али Махаман Ламине Зейне заемаше позицията на директор на кабинета през 2001 г., след това министър на финансите през 2002 г. при бившия президент Мамаду Танджа. Той беше министър на финансите, докато Танджа не беше свален от власт при преврат през 2010 г.

В изявление от понеделник полковник майор Амаду Абдрамане също назначи подполковник Хабибу Асуман за нов командир на президентската гвардия на Нигер.

Ключови събития от Понеделник, 7 август:

Западноафриканският регионален блок ECOWAS ще проведе среща на върха в столицата на Нигерия Абуджа в четвъртък, за да обсъди преврата в Нигер, каза говорителят на ECOWAS Емос Лунгу пред Reuters в понеделник.

Краен срок, определен от ECOWAS за хунтата в Нигер да върне властта на сваления президент на страната изтече в неделя.

Затварянето на въздушното пространство на Нигер от военните, които са завзели властта  усложнява услугите до определени африкански дестинации от европейски авиокомпании, които трябваше да направят някои спешни корекции в понеделник.

Малко след затварянето на въздушното пространство на Нигер „до ​​второ нареждане “, няколко самолета в полет веднага бяха принудени да се отклонят. Полети от Либревил, Дуала, Киншаса и Котону, пътуващи за Париж трябваше да се върнат в точката на излитане, за да заредят гориво в очакване на по-дълго пътуване.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР