На извънредно заседание Комисията по правни въпроси ще обсъди законодателни

...
На извънредно заседание Комисията по правни въпроси ще обсъди законодателни
Коментари Харесай

Правната комисия в НС обсъжда по-строги наказания за домашно насилие

На изключително съвещание Комисията по правни въпроси ще разиска законодателни промени, които плануват по-строги санкции за домашно принуждение . Депутатите прекъсват ваканцията си, с цел да се произнесат и по ветото на президента за Закона за правосъдната власт.

Новите промени в Закона за отбрана от домашно принуждение уголемяват кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравнява интимната връзка , към случаите на брачно партньорство. Дефиницията за „ интимна връзка “ е „ непринуден релативно дълготраен съюз без лицата да споделят общо домакинство като водещ детайл е строго персоналният темперамент на връзките им “.

В Наказателния кодекс се завишават глобите, като за междинна телесна щета причинителят може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада опцията за пробация при лека телесна щета. За такова закононарушение се планува до 2 години отнемане от независимост, усилва се и санкцията – от 500 до 1000 лв. , сега тя е от 100 до 300 лв..

Промените бяха импортирани в деня, в който „ Държавен вестник “ обнародва признатите към този момент промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Вносители са депутати от три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи .

Депутатите от Правната комисия ще се произнесат и по наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху измененията в Закона за правосъдната власт . Според президента този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР