На извънредно заседание, което продължи едва 5 минути, парламентарната комисия

...
На извънредно заседание, което продължи едва 5 минути, парламентарната комисия
Коментари Харесай

Започва процедурата по избор на нови членове на СЕМ

На изключително съвещание, което продължи едвам 5 минути, парламентарната комисия по просвета и медии одобри процедурни правила за избор на двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

По информация на Mediapool възможните претенденти на ръководещите ще бъдат разисквани и съгласувани от водачите на четирите партии в обединението, преди да бъдат препоръчани публично в Народното събрание. Целта е да не се стига до втора обстановка като тази с Българска народна банка, при която за един пост има двама претенденти от партии във властта. Вероятно и двете места в Съвет за електронни медии ще бъдат заето от представители на болшинството, като даже не е ясно дали опозиционните Движение за права и свободи и ГЕРБ ще внесат кандидатури.

Изборът на членове на Съвет за електронни медии е значим, тъй като при започване на юни изтича мандатът на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и точно обновеният Съвет за електронни медии би трябвало да избере нов началник на публичната телевизия. От месеци импровизирано се приказва, че " ИТН " имат предпочитание да слагат собствен претендент в Българска национална телевизия, само че не е ясно дали ще се случи, тъй като въпреки всичко възможният им претендент би трябвало да бъде подсилен най-малко от 3-ма от общо 5-мата членове на Съвет за електронни медии.

Приетите от парламентарната комисия процедурни правила към момента не са оповестени на уеб страницата на Народното събрание и в действителност няма по какъв начин да се проведи какво включват те. Очаква отчетът с разпоредбите да бъде качен в идващите часове. По време на скоростното съвещание ръководителят на комисията Тошко Йорданов (ИТН) разгласи, че " разпоредбите са същите като преди ".

Малко по-късно от обясненията на Ива Митева (ИТН) се разбра, че срокът за оферти за претенденти ще е 7 дни от приемането им в пленарната зала. Точката е планувана като част от дневния ред в четвъртък. Очаква се новите попълнения в Съвет за електронни медии да бъдат гласувани дефинитивно след Великденската почивка на Народното събрание и най-ранната допустима дата това да стане е 3 май.

По закон Съвет за електронни медии се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание и двама се назначават от президента. Мандатите на членовете на съвета са шест години. В края на април изтича мандатът на двама от членовете на комисията. Това са препоръчаната през 2016 година от ГЕРБ София Владимирова и издигнатата същата година от Българския либерален център (БДЦ) Розита Еленова.

Освен на Владимирова и Еленова, изтича мандатът и на актуалният ръководител на Съвет за електронни медии Бетина Жотева. Тя е от президентската квота, само че е назначена от някогашния президент Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Нейният мандат изтича през май и президентът Румен Радев ще би трябвало да назначи нов член от неговата квота.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР