На извънредно заседание кабинетът прие финансовата рамка на държавния бюджет

...
На извънредно заседание кабинетът прие финансовата рамка на държавния бюджет
Коментари Харесай

Асен Василев: Спокоен съм за бюджета, ще издържи

На изключително съвещание кабинетът одобри финансовата рамка на държавния бюджет за следващата година. След няколко корекции прогнозата е за 3% недостиг и растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2%, а предстоящата инфлация е от 4,8%. Целта на държавното управление е да приключим годината при тези условия, с цел да влезем в еврозоната в начолото на 2025 година. 

Минималната заплата следващата година ще е 933 лв., а оптималния застрахователен приход - 3 750 лв.. Увеличение от средата на годината се планува и за пенсиите от  11%. С толкоз се чака да се усилят и приходите у нас по думите на финансовия министър. 

В бюджета се планува фонд от 1 милиарда лева за общините. 

Още довечера се чака бюджета за 2024 година да бъде импортиран в Народното събрание, а другояче министър председателят е спокоен. По думите му бюджетът е

добре квалифициран и може би с минимални корекции ще е годен до края на идната година.

Спокоен е и финансовия министър Асен Василев, който е безапелационен, че бюджетът ще издържи приз годината и че в случай че се наложи актуализация, тя ще е поради по-големи доходи в хазната, съобщи бТВ.

Бюджетът има една огромна ццел - възстановяване на демографската картина. За задачата са

планувани средства за детски градини и ясли и финансови тласъци за раждане и развъждане на деца.

Това е една поредна политика, която се надяваме да остане и в идващите бюджети, и в идващите държавни управления. Най-накрая би трябвало да позволим на българските фамилии да имат деца и да могатн да ги отглеждат съответно, разяснява Василев.

Ако имаме растеж на приходите, както планува бюджета и това е наклонност, част от българите зад граница ще стартират да се връщат назад в страната ни, разяснява министърът.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР