На изборите на 29 октомври Иво Божков събра рекордните за

...
На изборите на 29 октомври Иво Божков събра рекордните за
Коментари Харесай

Иво Божков пред Дарик: С 5000 гласа имаме нов кмет, а с 5700 преференции нямаме общински съветник

На изборите на 29 октомври Иво Божков събра рекордните за цялата страна 5708 преференции, само че това не му стигна да влезе в новия състав на Столичния общински съвет.Как стана допустимо това? Но и триумф ли са локални избори 2023 и какво би трябвало да се промени оттук насетне в ръководството на София и други градове в страната - тематиката разяснява политикът и цивилен деятел Иво Божков в " Кой приказва? " по Дарик радио.

" Това е подигравка на ориста, тъй като фактически с 5000 гласа имаме нов кмет, а с 5700 преференции нямаме общински консултант в мое лице. Това са част от изборните явления в България ", уточни Божков.

Той изясни още, че част от преференциите за него не били регистрирани. Хората му казвали, че задачите им фамилии дали своят вот в дадена секция, а след това в нея не била регистрирана нито една преференция за него.

" Големият проблем не е, че едно общинскосъветническо място не се е осъществило, а това, че няма сходство сред огромна поддръжка и политическо посланичество ", на мнение е Иво Божков.

По думите му есенцията на всичко е гласоподавателите да имат довериев избирателнияпроцес.

По отношение на премахването на машините в последния миг, Божков разяснява: " Аз чакам страната да си влезе в ролята и за мен това изисква покачване на обвинявания към виновните лица за тази офанзива - ЦИКи ДАНС. На всеки българин му стана ясно, че това е едно " интензивно мероприятие ". Недопустимо уронване на доверито в изборния развой, и то целеустремено ", безапелационен е той.

" Като стартираме от премахването на машините поради това, че има проблем в тяхното узаконяване, след което и вторият проблем с ролките на машините, където също се повдигат доста забавни въпроси - за какво друга спецификация ролки, за какво по-скъпи и т.н ", добави Божков.

Той означи, че през 2019 година също е подалжалба в съда, тъй като по същия метод не били регистрирани преференции. " За да мога да защитя всеки един глас, събрах показания на хора, които са споделили, че са дали своят вот. Съдът ми сподели следното - откакто си определен, дали има няколко референции по-малко не е значимо ", изясни Иво Божков.

" Аз в случай че през днешния ден потвърдя, че 2000 преференции се губят, това пред съда би било основателно опрощение, с цел да се прегледа, тъй като това трансформира резултата. В съда има доказателства, а не незадоволство ", добави той.

Божков бе безапелационен, че би трябвало даже когато си изгубил да приемеш и да отстъпиш място на тези, които са спечелили. " Ние би трябвало да се борим да построяваме демокрацията по този начин, че даже когато сме изгубили, да признаем загубата и да се опитаме в бъдеще да променим нещата ", сподели още той.

Според Иво Божков доверието в изборния развой сега е уронено и би трябвало да бъде върнато. " Трябва да сътворяваме в гласоподавателите чувство за правдивост и чувство за представителност ", уточни той.

Преди седмица Иво Божков заяви, че резултатът му по преференции е вторият максимален самостоятелен резултат за цяла България след този на лидера на нашата листа Борис Бонев. " 5 708 надвишава общинската изборна квота, т.е. нужните гласове, с цел да бъде определен един консултант в София. Те са 5 352 гласа.За страдание, този резултат не е задоволителен, с цел да бъда още веднъж ваш представител в СОС ", написа Божков във Facebook.

До март 2019 година, с цел да може преференциите да пренареждат листа, беше нужно броят им да надвишава общинската изборна квота. За Движение за права и свободи и ГЕРБ, това несъмнено е недопустимо, тъй като дава по-справедлива опция претенденти с необятна социална поддръжка да хакват партийните листи. Съответно по предложение на Движение за права и свободи, подкрепено от ГЕРБ изборния кодекс е заменен с изискването претендентът да събере 7% от гласувалите за партийна листа. Тъй като за листата на Обединени за София гласоподаваха 112 087 души, нашите 5 708 гласа са под нужните 7% (или 7 847 гласа), прецизира Божков.

Искам ясно да кажа, че неизбираемото 30-то място е основно по моя виновност. Като гражданска квота на една от партиите в обединението, е предстоящо партийните претенденти, зад които стоят дейни партийни членове, да са пред мен. Моя е грешката, че неглижирах тази страна на политическата игра. Ходатайстването ми е непознато и няма да спра да имам вяра, че хората би трябвало се правят оценка по техните заслуги и достолепия, а не партийната им принадлежност, написа още Божков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР