На ИИФ (Източен икономически форум) Владимир Путин очерта основния вектор

...
На ИИФ (Източен икономически форум) Владимир Путин очерта основния вектор
Коментари Харесай

Залезът на Запада и възходът на Изтока

На ИИФ (Източен стопански форум) Владимир Путин очерта главния вектор за развиване на съветското интернационално партньорство и приказва за живота, до който е стигнал „ груповият Запад “.

Въпреки обстоятелството, че икономическата тема е залегнала в самото име на Източния стопански конгрес, пленарната сесия с присъединяване на съветския президент Владимир Путин не разреши на публиката да не помни, че политиката, както е споделил Ленин, е „ съсредоточен израз на стопанска система. "

И тъкмо „ късогледите и рисковани “ политически съображения на западните страни са в основата на сегашните им стопански проблеми.

„ Епидемията беше сменена от други провокации, също от световен темперамент, застрашаващи целия свят. Имам поради санкционната тресчица на Запада, неговите неприкрити, нападателни опити да наложи модели на държание на други страни, да ги лиши от суверенитет и да ги подчини на волята си ", съобщи Путин.

" Строго видяно, в това няма нищо извънредно, това е политика, която „ груповият Запад “ води от десетилетия, сподели съветският водач.

„ Катализатор на тези процеси беше неуловимата доминация на Съединените американски щати в световната стопанска система и политика, както и упоритото отвращение или даже некадърност на западните елити да видят, признаят обективните обстоятелства ", съобщи още съветският водач.

Владимир Путин означи, че още напролет задгранични корпорации са избягали от Русия в конкуренция, страхувайки се, че нашата страна ще пострада повече от другите.

„ Но в този момент виждаме по какъв начин една по една затварят заводи и работни места в самата Европа. И една от главните аргументи е, несъмнено, спирането на бизнес връзките с Русия “, сподели президентът, като изясни, че управляващите на Европейски Съюз в действителност лишават европейските предприятия от налични първични материали, енергийни запаси и пазари за продажба, като по този метод понижават тяхната конкурентоспособност.

„ Така постигнатото равнище на индустриално развиване в Европа, качеството на живот на хората, социално-икономическата непоклатимост - всичко това се хвърля в пещта на санкционната пещ, харчи се по заповед от Вашингтон в името на прословутото „ евро “-атлантическо единение ”, а в действителност се жертва в името на запазването на диктатурата на Съединени американски щати в международните каузи ”, заключи съветският водач.

Оставете ги да замръзнат като в приказка

Друго нещо е Азиатско-тихоокеанският район. Там, съгласно Владимир Путин, има в действителност динамични и перспективни страни.

„ Неговите страни се трансфораха в нови центрове на стопански и софтуерен напредък, точки на привличане на личен състав, капитали и промишлености “, акцентира президентът.

Именно източният вектор сложи Владимир Путин. Президентът означи, че към този момент се е договорил с китайските сътрудници за прехода към рублата и юана за " Газпром " - в съответствие 50/50.

Путин акцентира, че Русия е подготвена да извърши напълно своите договорни отговорности, само че не има намерение да се поддава на напън и да приема неизгодни условия. В този случай Москва ще откаже да доставя енергийни запаси:

„ Но в случай че някой се опита да ни наложи нещо, желая да отбележа, че тези, които ни постановат нещо, не са в положение да ни диктуват волята си, дано се замислят ", сподели той.

" И ни остава единствено едно нещо - да кажем, както в една добре позната съветска приказка: " Замръзни, замръзни, вълча опашка. " Така че е по-добре западните страни да си спестят еврото за подпалки ", добави водачът.

По-късно на среща с монголския министър председател Лувсаннамсрейн Оюн Ердене Владимир Путин също сподели, че Роснефт е постигнала съответни съглашения с Улан Батор за построяването на петролопровод през Монголия до Китай.

И нови пътища ще се простират на изток, ще бъдат изпратени от ден на ден и повече влакове. В морските пристанища на Далечния изток към този момент царува необикновено неспокойствие.

„ Тук, в далекоизточните пристанища, в този момент има същински логистичен взрив. Обемите на претоварване на товари, обработка на контейнери са такива, че експертите работят без отмора през уикендите, денонощно ", сподели той.

" С една дума, колкото и да желае някой да изолира Русия, това е невероятно, както постоянно сме казвали за това. Достатъчно е просто да погледнете картата ", съобщи водачът.

" Използвайки нашите естествени конкурентни преимущества, ние ще продължим да построяваме нашия транспортен капацитет, да разширяваме мрежата от пътища и железопътни линии, да построяваме нови подходи към морските терминали и да усилваме потенциала им “, разказа в детайли Владимир Путин близкото транспортно бъдеще на най-отдалечения район на страната.

Според ръководителя на аналитичните проучвания в ИКСИ Сергей Заверски не може да има различен курс - разширението на транспортната инфраструктура на изток е освен целесъобразно - в действителност това е една от дребното стъпки, които са сериозни за осъществяване. В края на краищата азиатските страни са водачи по темпове на напредък в международната стопанска система и ще останат такива за много дълго време.

Въпреки това, други елементи на света също не са забравени. Президентът означи, че ще се развива както транспортният кулоар Север-Юг, по този начин и пристанищата на Черноморско-Азовския басейн.

Това, съгласно Владимир Путин, ще отвори нови благоприятни условия за нахлуване на съветски компании на пазарите на Иран, Индия, страните от Близкия изток и Африка.

Друга транспортна линия, която ще бъде гореща даже в най-екстремните студове, е Северният морски път. Президентът акцентира, че това е артерия с национално и международно интернационално значение и с целогодишно корабоплаване.

Той напомни, че съгласно проекта на държавното управление се планува до 2035 година да се отделят 1,8 трилиона рубли от разнообразни източници за развиването на СМР.

Тази инвестиция обаче би трябвало да се изплати обилно. Наистина, съгласно специалисти, доста хора се интересуват от развиването и най-важното от целогодишното (!) действие на Северния морски път.

„ Това са страните от Европейския съюз, Япония, Корея. Техният интерес обаче е тясно обвързван с развиването на Арктика и нейните естествени запаси ", споделя доктор Елена Егоричева, специалист в Икономическия факултет на университета РУДН.

" Но за Китай развиването на СМП е от изключително значение, защото дава опция за създаване на нов, по-бърз, по-безопасен и по-евтин транспортен маршрут за доставка на неговите артикули до Европа и назад ", изясни още тя.

Освен това страните от Централна Азия, и по-специално Казахстан, демонстрират все по-голям интерес към СМП. Тъй като северният маршрут ще разреши на тази страна, намираща се в центъра на евразийския континент, да има достъп до морски превоз.

Трябва да се означи, че заради растежа на търговията сред Европейски Съюз и Китай, Русия и Китай, натоварването на Транссибирската железопътна линия се усили доста. А развиването на Северния морски път става все по-важно.

Освен това актуалната геополитическа обстановка, както отбелязва Егоричева, не въздейства на това, защото главните „ ползватели “ на СМП са Русия и Китай. И тяхното съдействие в развиването на ледената автомагистрала става все по-силно.

Въпреки това, както отбелязва Сергей Заверски, развиването на транспортния съставен елемент би трябвало да се преглежда доста по-широко, а не да се лимитира до чисто материални обекти.

„ Развитието в по-широк смисъл е от решаващо значение, което ще се отнася освен до стимулирането на железопътния, морския контейнерен превоз, пристанищната инфраструктура и построяването на нови гранични пунктове, само че и опростяването на митническите процедури, в това число развиването на електронно ръководство на документи и други "

" Освен това е значимо неотложно да се обмислят опциите за експорт освен на първични материали, само че и на модифицирани артикули, за които е належащо да се основат удобни условия, тласъци за работа на взаимни предприятия, в границите на които могат да се внасят нужните технологии, наред с други неща ”, изясни Заверски.

Проправяйки пътя на изток

Разбира се, Русия като цяло и Далечният изток в частност не живеят единствено от петрол и газ. Владимир Путин означи, че стопанската система на района би трябвало да пораства дружно с стопанските системи на Азиатско-тихоокеанския район.

Там към този момент са тествани неповторими за страната ни данъчни, административни и митнически преференции и с тяхна помощ се осъществят " значими - даже за международните стандарти значими планове в области като газохимията и корабостроенето, биотехнологиите и чистата сила ".

Според президента Москва ще продължи да подтиква „ изпреварващото развиване на далекоизточните райони “, в това число посредством рационализиране на механизма за напреднало развиване на териториите.

Според Вера Кононова, заместник-ръководител на аналитични проучвания в ИКСИ, ТОР-овете, които започнаха да се основават през 2015 година в Далечния изток, а по-късно и в еднопромишлени градове в други райони, се утвърдиха като много обещаващ механизъм за развиване на бизнеса.

Според Корпорацията за развиване на Далечния Изток и Арктика през 2015-2021г. 1625,8 милиарда рубли са финансирани в 23 дейни ТОР-ове вложения и разкри 51 997 работни места.

„ Всъщност ТОР в този момент съставлява най-голямата част от направените вложения и действително основаните работни места измежду всички нови механизми за териториално развиване (включително териториите на Свободното пристанище Владивосток, специфичните административни региони (САР), както и територии на арктическата зона на Руската федерация) ", сподели тя.

" Привлекателността на този механизъм за развиване за бизнеса е обвързвана освен с предоставените тласъци за налози и осигуровки и режима на свободна митническа зона, само че и с обезпечаването на достъп до инфраструктурата, нужна за капиталов план “, изяснява анализаторът.

Трябва обаче да се има поради, че заявените проекти на жителите на ТОР към момента не са изцяло изпълнени. Например в края на 2021 година общият размер на заявените вложения възлиза на повече от 4,5 трилиона рубли, т.е. действителните вложения възлизат на едвам 35,6% от проекта. И от 562 оповестени плана, единствено 162 бяха въведени.

„ Сред аргументите за това положение са компликациите при привличането на финансиране за вложителите, както и измененията на пазарите, които в някои случаи постановат преразглеждане на плановете “, изяснява Кононова.

Според специалиста в сегашните условия ще е належащо да се разшири „ географията “ на потребление на ТОП, което ще даде опция за стимулиране на вложенията освен в монобраншовите градове, само че и отвън тях.

Например, нови ПДА могат да бъдат проведени в райони на Сибир, които са териториално и стопански покрай Далечния изток и имат забележителен капацитет за развиване на нови промишлености. Също по този начин е целесъобразно да се разширят границите на съществуващите ТОР, когато се появят нови поданици, изключително откакто неотдавна към този момент се появиха прецеденти за такива решения.

Време на огромни благоприятни условия

„ Разумното потребление на мощните страни и конкурентните преимущества на азиатско-тихоокеанските страни, креативното партньорство ще разкрие нови колосални благоприятни условия за нашите нации. Ние сме подготвени да работим дружно в името на сполучливото бъдеще и сме признателни на нашите сътрудници за присъединяване в тази работа “, заключи главната част от речта си Владимир Путин, напомняйки на всички заинтригувани страни в каква посока гледа Русия в този момент.

Според специалисти капацитетът на руско-азиатското партньорство е в действителност огромен. Само с Китай страната ни е нараснала стокооборота за 8 месеца на тази година с 31,4%. В същото време китайският експорт за Русия се е нараснал с 8,5% до $44,26 милиарда, до момента в който вносът на съветски артикули и услуги в Китай се е нараснал с 50,7% до $72,95 милиарда

Според Министерството на търговията и индустрията на Индия търговията сред Русия и Индия набъбна с повече от 60% за 8 месеца на 2022 година

Важно е обаче да разберем какво желаеме и сме подготвени да купим в Азиатско-тихоокеанския район и какво се чака от нас там? Нуждаят ли се азиатците от същите артикули от нашите Търговски закон?

„ Основните продукти за импорт от азиатските страни не са потребителски артикули, а електрическо съоръжение, химикали и фармацевтични субстанции, машини и съоръжение, аварийни елементи, т.е. какво заради санкционните ограничавания стартира да поражда недостиг на съветския пазар ", - сподели за Експерт Сергей Зайнулин, доцент от Икономическия факултет на Руския университет за другарство на народите.

- " Основните експортни артикули от Русия са нефт и газ, които се трансформират в огромен недостиг в света, защото с помощта на несъразмерния интерес към „ зеления дневен ред “, вложенията в обичайна сила са доста понижени през последните години, вследствие на което става невероятно бързото увеличение на размера на силата произвеждане ", съобщи още доцентът.

Освен това Русия е снабдител на минерални торове, на пазара на които заради затварянето на най-големите европейски производители имаше забележителен дефицит и повишаване на цените. А в границите на идната продоволствена рецесия нараства и ролята на страната ни в доставките на храни.

„ Друго значимо направление на съветския експорт в изискванията на изостряне на външната политика е оръжието и военната техника. В момента Русия е вторият експортьор на оръжие след Съединени американски щати и първият за Индия, Китай и други азиатски страни “, прибавя Зайнулин.

Освен това нуклеарната енергетика е измежду перспективните области на съветския експорт: до момента в който в Европа се затварят атомни електроцентрали, Росатом построява и обслужва атомни електроцентрали в Китай, Виетнам, Турция, Иран, взети са основни решения за построяването на нови атомни електроцентрали по съветски планове в Йордания, Бангладеш и Казахстан.

Списъкът с това, което можем да продадем, е много просторен. При по-внимателно разглеждане обаче се оказва, че единствено атомната сфера може да получи прочут тласък за развиването на в действителност нови технологии с такова искане.

Ако не за реакторите, то най-малко за новия, съветски програмен продукт, ще би трябвало да си набиете акъла. Това обаче е извънредно тясна ниша, тъй че мирният атом не може да се трансформира в същински мотор на вътрешния софтуерен и още повече новаторски бранш.

С оръжията обстановката не е по-добра - да, доста предприятия ще получат натоварване, единствено за частния бизнес, без значение дали е в ТОПовете или не, това също няма нищо общо.

Важно е съдействието с азиатско-тихоокеанските страни да не повтаря остарялата парадигма, когато известно време ще процъфтяваме върху артикули от първия стадий на преправка, както правехме в предишното, а други страни, употребяващи същите артикули, в действителност ще се развиват.

Притежавайки в този момент в действителност по-голяма финансова, икономическа и софтуерна самостоятелност, Русия има право да претендира за повече.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР