На гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуса

...
На гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуса
Коментари Харесай

България започва да внася природен газ от САЩ

На гръцкия терминал за регазификация на полутечен газ в Ревитуса е дошъл първият танкер с 90 млн. куб. метра американски полутечен газ за България. Това заяви на конференция в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представена от Българска телеграфна агенция. Тя разясни, че разтоварването ще стартира от 1 юни.

Доставчик на суровината е холандската компания „ Колмар “, която бе измежду участниците в първия проведен от „ Булгаргаз “ търг за различни на съветския снабдител „ Газпром “ доставки на природен газ. Той беше извоюван от гръцката ДЕПА. От „ Колмар “ обаче са предложили по-късно на „ Булгаргаз “ да купи други количества на по-ниски от на ДЕПА цени и това било признато от газовата компания.

„ Тези 90 млн. куб. метра газ, са създадени от американската компания „ Чениър ” и са по контракт за импорт за второто тримесечие на годината. През третото тримесечие компанията Колмар ще достави почти 50 млн. куб. метра полутечен природен газ, създадени от „ Бритиш Петролиум ”, изясни в петък Петкова.

Тя не посочи каква е цената на газа, който се внася от „ Колмар “, само че съобщи, че тя е по-ниска от тази на „ Газпром “. Тя дефинира вноса на полутечен газ от Съединени американски щати, а по-късно и от Англия, като сериозна крачка напред към либерализацията на пазара на природен газ в България.

„ Следим деликатно динамичността на пазара на природен газ и установихме, че можем да внесем по-евтин газ от съветския “, сподели Николай Павлов, изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “. „ Проведохме открит и транспарантен търг, съгласуван с техническите ни благоприятни условия за импорт. Получихме три предложения, и трите с по-ниска цена от в този момент купуваните. Чрез тях осигурихме почти 144 млн. куб. метра, които в този момент се нагнетяват в хранилището в Чирен. От новата доставна цена българският консуматор ще усети през идната зима “, сподели Павлов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР