На годишната конференция по сигурността директорът на ФБР Кристофър Рей

...
На годишната конференция по сигурността директорът на ФБР Кристофър Рей
Коментари Харесай

ФБР: Китай се готви за глобална кибервойна със САЩ

На годишната конференция по сигурността шефът на ФБР Кристофър Рей акцентира нуждата да се обърне внимание на опасността от Китай. Рей посочи огромните старания на Пекин за скрито внедряване на злотворен програмен продукт в сериозната инфраструктура на Съединени американски щати, като го дефинира като опасност за националната сигурност.

Позовавайки се на групата Volt Typhoon, която е била засечена в мрежите на сериозната инфраструктура на Съединени американски щати, Рей съобщи, че подкрепяните от Китай хакери авансово разполагат със злотворен програмен продукт, който може да бъде задействан когато и да е, с цел да наруши работата на набелязаните мрежи. Според Рей това е единствено върхът на айсберга в поредност от сходни старания от страна на Китай.

Рей акцентира, че ФБР работи интензивно по този въпрос, само че отхвърли да посочи кои са обектите от сериозната инфраструктура. Същевременно акцентира мащаба и сложността на китайските хакерски интервенции, които са се разраснали през последното десетилетие. Интересът на Пекин към навлизане в мрежите на Съединени американски щати за осъществяване на опустошителни хакерски атаки е изключително обезпокоителен.

По време на срещи с сътрудници от Алианса Five Eyes и визити в Малайзия и Индия Рей е разискал тактиките за киберзащита. Обсъдена е и китайската хакерска акция, като е очебийно смисъла на интернационалното съдействие за противопоставяне на опасността. Нидерландия също е съобщила за хакерски атаки от страна на китайски хакери, което акцентира мащаба на казуса.

Китай обичайно отхвърли обвиняванията в хакерски атаки и шпионаж. Само че доказателствата за държавна поддръжка за китайските кибероперации се натрупат. Съединени американски щати упрекнаха редица офицери по киберпространство в Китайската народноосвободителна войска (НОАК) в кражба на секрети.

Рей също по този начин означи, че хакерските атаки се укрепват благодарение на AI принадлежности. Това разрешава на китайските разследващи служби надеждно да набират сътрудници, да присвояват секрети и да обработват събраната информация. Според Рей Китай интензивно се стреми към прогрес в областта на изкуствения разсъдък. Основната цел е да форсира икономическия шпионаж и кражбата на данни.

Струва си да се означи, че американските управляващи неотдавна оповестиха сполучливото противопоставяне на кибероперацията против Volt Typhoon, целяща внедряването на злотворен програмен продукт, който може да навреди на гражданската инфраструктура на страната. Операцията засегна мрежа от стотици рутери в Съединени американски щати, които бяха овладени от китайските хакери. Атаките бяха ориентирани към водните уреди, енергийните мрежи и транспортните системи в Съединени американски щати. Рей акцентира, че китайските хакери се приготвят за вероятното основаване на безпорядък при положение на спор сред Съединени американски щати и Китай.

Volt Typhoon е хакерска група, за която западните разследващи организации и фирмите за киберсигурност считат, че е подкрепяна от китайското държавно управление и се занимава с кибершпионаж против разнообразни организации в Съединени американски щати и други страни. Групата получава името си от Microsoft, който открива нейната активност през май 2023 г. Volt Typhoon обаче е дейна от най-малко две години и е профилирана в проникването в сериозна инфраструктура като телекомуникации, транспортни възли и енергийни уреди.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР