На ГКПП Капитан Андреево тече проверка от МВР в присъствието

...
На ГКПП Капитан Андреево тече проверка от МВР в присъствието
Коментари Харесай

МВР и ДАНС проверяват ГКПП Капитан Андреево заради фирмата, инспектираща за пестициди

На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " тече инспекция от Министерство на вътрешните работи в наличието на ДАНС, заяви в неделя депутатът от “Продължаваме Промяната” Константин Бачийски.

Проверката е във връзка на това, че компанията, оперирала на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево” - “Евролаб”, преди няколко часа е подала документи за обработка на камион, който действително е минал границата преди една седмица и към този момент е в Германия.

Балчийски напомни част от историята на абсурда.

“На 31 декември 2021 година е подписан новият контракт, откакто новият шеф на БАБХ е влезнал в действие, остарелият шеф подписва контракт, точно на Нова година. Няколко дни по-късно на шефа на БАБХ е препоръчан рушвет в изключително огромни размери. Подаден е сигнал. Имало е напън измененията, които би трябвало да се случат на границата, да не се случват. Впоследствие е изработен втори рушвет. Той е повишен, 6 млн. лв. са предлагани на година”, изясни още той.

Първият рушвет е даден от някогашен депутат.

Преди броени дни на съвещание на парламентарната комисия за противопоставяне на корупцията шефът на Българската организация за сигурност на храните(БАБХ) Христо Даскалов.

От думите му излезе, че сдружението хем има контракти с 700 превозвачи и ги съставлява пред страната за фитосанитарния надзор, хем ревизира товарите им от плодове и зеленчуци за пестициди в лабораторията си. Преди няколко седмици страната реши инспекциите за пестициди да се вършат единствено от централната държавна лаботория в София. Тогава при инспекции и на премиера Кирил Петков стана ясно, че на пункта не работи нито една камера в частта за фитосанитарен надзор и няма запис от нито една инспекция.

" Капитан Андреево е най-удивителният граничен пункт в България, където има единствено една компания с контракти с 700 превозвачи. На останалите 7 гранични пункта има над 30 оператора. Преди 2012 година на " Капитан Андреево " е имало повече компании и те някак си са изчезнали ", сподели тогава Даскалов.

Той добави, че " хубавата вест е, че към този момент имаме 6 компании, които към този момент подписват контракти " да съставляват превозвачите.

Едноличният притежател на “Евролаб” Васил Димитров твърди от седмици насам, че съгласно него това е акция за изземане на бизнеса му. Васил Димитров даже споделя, че с него се е свързал олигарх, който желае бизнеса му.

" При свързването с мен ми бе казано, че би трябвало да продам компанията си на избрана цена и инспекциите започнаха след 1 април след визитата на премиера”, сподели Димитров пред депутати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР