На фона на заявката на служебната власт да внесе бюджет

...
На фона на заявката на служебната власт да внесе бюджет
Коментари Харесай

Ще има ли добавки за пенсиите за Великден?

На фона на поръчката на служебната власт да внесе бюджет до края на месеца, ще има ли великденски надбавки за пенсионерите? 10 дни преди празниците публична информация към момента се чака.
Прочетете още
В България има към 2 милиона и 100 хиляди пенсионери. От години добавката за Великден се е трансформирала в процедура. Ако приемем, че добавката би била в същия размер, колкото предходната година – 70 лв., то ще са нужни почти 147 млн. лева Традиция е добавките да се изплащат дружно с пенсиите преди Великден. Миналата година да вземем за пример имаше казус и бяха преведени на 15 април, защото решението бе взето по-късно. Тази година изплащането на пенсиите стартира на 7 април, петък. По информация на NOVA се търси вид отново да се даде добавката, само че властта резервира безмълвие сряда по тематиката.

Екипът им среща баба Витка на пазара в Благоевград. Още не знае дали ще има добавка към пенсията си за Великден, само че си спомня защо е изхарчила спомагателните пари преди Коледа.

„ Тази година като дадоха надбавки за Коледа - отидох до Делчево на прием. Викам „ Благодаря ”. Хич да не дават за Великден - единствено мир да е ”, безапелационна е баба Витка.

От Министерството на финансите резервираха безмълвие. Не получихме и отговор на формалното ни питане търси ли се вид за финансовата помощ. Бившият обществен министър Христина Христова напомня, че добавката е за всички, без значение за приноса им към пенсионната система.

„ Това е жест на страната. Хората чакаха този жест. Още повече, че инфлацията систематично изяжда парите на хората. В годините парите са били сред 40 и 70 лв., а разноските на страната са били сред 100 милиона и 160 милиона ”, показва Христина Христова, някогашен министър на труда и обществената политика.

Икономистите считат, че неналичието на добавка в този момент не е поради изчезналия Бюджет 2023.
„ По-скоро в действителност става дума за липса или на чисто процедурно предпочитание от страна на служебния финансов министър и нейния екип или от една преценка, че на този стадий пенсионерите са задоволително облагодетелствани на фона на другите обществени групи и няма смисъл да се прави ”, съобщи Адриан Николов от Институт за пазарна стопанска система.

И поучават, в случай че се намерят пари, то те да не бъдат за всички. „ Бих подкрепил целеустремено най-бедните пенсионери с една малко по-голяма сума, защото в последна сметка 70 лв. или даже 100 на фона на високите цени на продуктите, които свързваме с великденската софра. Най-вероятно няма да е задоволително ”, акцентира Адриан Николов от Институт за пазарна стопанска система.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР