На фона на продължаващите сражения в Украйна, една новина привлече

...
На фона на продължаващите сражения в Украйна, една новина привлече
Коментари Харесай

Как дроновете се превръщат във все по-важен елемент от войната в Украйна

На фона на продължаващите сражения в Украйна, една вест притегли огромно внимание и се трансформира в обект на доста разбори. Става въпрос за данните, публикувани от Киев, съгласно които през септември Русия е направила рекорден брой офанзиви с дронове – над 500. Повечето от тях били ориентирани против цели в градове като Одеса, Измаил и Рени. Световните медии напомнят, че предходният връх беше подложен през май, когато Москва реализира 413 набези с безпилотни летателни апарати. В същото време, зачестяват и случаите на офанзиви с дронове на съветска територия. Експертите са единомислещи, че тези апарати се трансформират във все по-голям детайл от спора в Украйна.

In Ukraine’s slow-moving counteroffensive, a fleet of cheap, mostly off-the-shelf drones is helping Ukrainian forces evade and target sophisticated Russian air defense systems.
— The New York Times (@nytimes)
Стратегията на Русия

Кремъл осъзна смисъла на дроновете и стартира да ги употребява всеобщо при започване на 2023 година, разяснява ръководителят на украинското военно разузнаване ген. Кирило Буданов. Според него, Москва значително копира тактиката на Киев и все по-често употребява дребни щурмови групи с няколко бронирани машини и танкове.

„ Дроновете съставляват ефикасно оръжие, употребявано и от двете страни в спора. Това е изцяло обяснимо, защото те имат редица прерогативи “ , съобщи за Vesti.bg професорът по право и интернационалните връзки от университета в Сиракюз Питър Банкс.

„ От една страна, те са относително евтини и лесни за приложимост, а от друга – животът на индивида, който ги ръководи, не е застрашен по никакъв метод. Не на последно място, дроновете могат да изминават огромни дистанции и да нападат цели с впечатляваща акуратност “, прибавя той.

Повечето специалисти означават, че Русия употребява най-вече ирански безпилотни летателни апарати. Любопитна детайлност за тях е, че огромна част от съставените елементи им са създадени в Съединени американски щати и Европа. Това стана ясно от документ, изпратен на управляващите в Киев от западните им сътрудници преди няколко месеца. Според отчета, представен от вестник „ Гардиън “, общо над 100 детайла, основани от компании в страни като Швейцария, Германия, Холандия, Полша и Съединени американски щати, са били открити в дронове „ Шахед-131 “ и „ Шахед-136 “, който може да развие скорост от 180 км/ч и да измине към 2000 км. „ Иран употребява за производството на безпилотни летателни апарати най-вече към този момент налични съставни елементи, търговията с които не е подложена на съвсем никакъв надзор “, се акцентира в документа.

Drones have become a crucial capability for Ukraine to defend itself against Russian aggression.

Every day, Ukrainian warriors use drones to strike enemy positions with pinpoint accuracy and efficacy.

I thank them for their excellent work
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР