На фона на поредицата от тежки катастрофи през последните дни,

...
На фона на поредицата от тежки катастрофи през последните дни,
Коментари Харесай

Пътищата у нас - най-опасни в ЕС

На фона на поредицата от тежки произшествия през последните дни, които единствено в Ловешко взеха над 10 жертви, данни на Евростат, споделени от bTV, слагат страната ни на челно място по починали на пътя на глава от популацията.

На 1 млн. поданици на страната ни през 2016 година се падат 99 жертви на ПТП – съвсем двойно на междинното за Европейски Съюз.

Веднага след нас в черната статистика е Румъния с 97 починали в произшествия на милион поданици, а много по-назад остават Латвия и Полша (по 80), Гърция (75) и новоприетата Хърватия (73). Най-безопасни са пътищата в Швеция с едвам 27 жертви на милион поданици, Англия (28) и Холандия (32).

Като сбор на починалите в произшествия, Франция е преди всичко през 2016 година с съвсем 3500 жертви. Близки са и данните за Италия, Германия и Полша – все огромни страни с голяма пътна мрежа. На този декор 7-милионна България регистрира над 700 умряли след произшествия на пътя.

От Евростат показват, че общо за Европейски Съюз се следи устойчива наклонност злополуките и жертвите в тях да понижават. „ Отличници” са Португалия, Латвия, Литва, Испания, Гърция и Словения, които за 20 години са понижили жертвите на пътя с две трети.

Къде е България?

Данните на статистиката са от 1991 година насам, като в тази година у нас на пътя са починали 1114 души. Най-тежка е 1994 година с съвсем 1400 жертви на произшествия. За по-дълго под 1000 починали нашата страна пада едвам след 2002 година, а внезапен спад има от 2010 година с исторически най-малко от 601 починали през 2012 година и 2013 година От тогава насам войната по пътищата у нас се развихря още веднъж.

Tака и по индикатора починали в произшествия на милион души преди няколко години България е над междинното, само че не и на печалното първо място. Към 2017 година обаче ред страни са създали по-безопасни пътищата си, до момента в който в България, по всичко проличава, към момента всяко пътешестване крие излишно огромен риск.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР