На фона на политическата криза - все още няма подписан

...
На фона на политическата криза - все още няма подписан
Коментари Харесай

Булгаргаз потвърди: Няма дългосрочен договор за втечнен газ от САЩ

На фона на политическата рецесия - към момента няма подписан дълготраен контракт за доставка на полутечен газ от Съединените щати, потвърдиха за Bulgaria ON AIR от " Булгаргаз ". Очаква се това да стане в идващите от 3 до 6 месеца.

Липсата на дълготраен контракт за доставка на природен газ слага под въпрос обезпечаването на новия отоплителния сезон.

" Винаги има риск, когато има доза неустановеност. В тази връзка всяко неявяване на сходни съглашения крие риск за изненади от през днешния ден за на следващия ден ", сподели енергийният специалист Васко Начев.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи пред Българска национална телевизия, че България би трябвало да подписа най-малко два дълготрайни контракта за доставка на природен газ, с цел да се подсигурява непоклатимост на доставките и положителни цени за българските консуматори.

На този декор, четири работодателски организации написаха писмо до премиера Кирил Петков, в което питат обезпечени ли са доставки на природен газ за юли и дълготрайно.

" Нашата информация е, че газът, който е контрактуван, ще стигне до края на юни. Не знаем какво ще стане откакто изтече месецът, а към този момент е 13-о число ", разяснява Ивайлов Найденов от БФИЕК.

В началото на май при посещаване във Вашингтон министър-председателят Кирил Петков контракти две изключителни доставки на полутечен природен газ към България.

" Двата танкера са разтоварени на терминал в Турция. Първият танкер към този момент е влезнал в газопреносната ни система ", добави Начев.

Освен че към момента няма подписан дълготраен контракт за доставка на природен газ, проблем има и с газохранилището в Чирен. В момента то е цялостно единствено на 23%, разгласи още ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

" С към 15% би трябвало да се цялостни " Чирен " оттук насетне, без да се пропуща даже един ден, с цел да може да се изпълни до 1 октомври ", сподели още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР