На фона на новите ограничения вече е факт и първото

...
На фона на новите ограничения вече е факт и първото
Коментари Харесай

Сблъсъци с полицията и протести в кварталите „Филиповци” и „Факултета” в София /снимки/

На фона на новите ограничавания към този момент е реалност и първото напрежение в затворените квартали „ Филиповци” и „ Факултета”. Късно нощес в обществените мрежи бяха публикувани фрагменти от конфликти сред служители на реда и поданици на „ Факултета”, а за през днешния ден се провежда митинг.
За 12 часа през днешния ден пред огромен хипермаркет във „ Факултета” беше разгласен митинг. Пред магазина пропусквателния режим е сериозен и хората се държат на разстояние един от различен. В квартала има съществено полицейско наличие. Следи се да не се стигне до напрежение.
София продължава да е огнище на болестта от ковид. Близо 430 са случаите. Продължава всеобщото тестване за ковид във „ Филиповци” и „ Факултета”. Вчера там са направени над 160 проби, като 20 са се оказали позитивни. След това на PCR тест се е оказало, че 50% от тях са позитивни.
По последни данни в двете махали има огромен брой инфектирани, а част от тях са в тежко положение.
„ От вчерашните проби, които взехме и от оня ден, в двата квартала от бързия тест 50% от тях на PCR излязоха позитивни. На терен в двата квартала сега са два екипа с повече от 10 човека”, изясни доктор Данчо Пенчев, шеф на столичната РЗИ.
„ Особено впечатляващи съсредоточавания на случаи. Включително и едни от най-тежките случаи, които са в лечебни заведения сега са от там”, изясни ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния действен щаб.
Има растеж и при инфектираните измежду медицинските служащи.
„ Има 12 нови случая. В „ Пирогов” са 7 души, във Видин - пет души”, изясни ген. Мутафчийски.
„ Може би се основава усещане, че са ужасно доста засегнатите медицински служащи. Те не са малко, само че като % е почти колкото междинния за Европа. И по-нисък от този в някои страни като Италия, например”, изясни доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.
От няколко дни насам до Националния щаб стига информация, че огромните магазини не съблюдават ограниченията за сигурност.
„ И през вчерашния ден, и оня ден се стигна до там полицията да прави публични предизвестия на шефовете на магазини от огромните вериги да основават организацията. Съвсем публично ги предупредихме, че това нещо няма да се толерира и това ще докара до затваряне на магазини и налагане на тежки санкции”, съобщи ген. Мутафчийски.
Жертвите на COVID-19 от последното денонощие са трима.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР