На фона на кризата и на санкциите, руският банков сектор

...
На фона на кризата и на санкциите, руският банков сектор
Коментари Харесай

Руските банки завършиха на минус полугодието за първи път - какви за загубите

На фона на рецесията и на глобите, съветският банков бранш като цяло регистрира загуби за първи път от седем години. Според резултатите за първото полугодие на 2022 година (периода януари-юни), загубите възлизат общо на 1,5 трилиона рубли (към 25 милиарда $ по сегашния курс на рублата). Това споделя в изявление за РБК Дмитрий Тулин, първи заместник-председател на Централната банка на Русия.

Това е първото обявяване на информация, което демонстрира следствията от рецесията за финансовите резултати на банките. За финален път Централната банка разгласява публични данни за януари 2022 година, когато беше обявено за чиста облага на съветските банки от 164 милиарда рубли (около 2,7 милиарда $ по сегашния курс на рублата).

Преди това банковият бранш на Русия имаше загуби единствено за някои месеци, да вземем за пример за първото тримесечие на 2015 година чистите загуби възлизаха на 17 милиарда рубли, само че полугодието тогава е приключило на облага за банките.

За последните 10 години - откогато се оповестява подробна статистика за финансовите резултати на банковия бранш в Русия - полугодието в никакъв случай не е приключвало на загуба за съветските банки като цяло.

Зам.-председателят на Централната банка на Русия показва, че две трети от размера на насъбраните загуби на съветските банки за полугодието, или 1 трилион рубли, се дължат на интервенции на банките, по един или различен метод свързани с задгранична валута.

По думите на Тулин, става въпрос за загуби по покупко-продажби с деривативни финансови принадлежности, които някои " играчи " е трябвало да поправят. Той напомня, че напролет волатилността на обменния курс на рублата беше " голяма ", за разлика от в този момент.

Вторият фактор, оказващ напън върху финансовия резултат на банковия бранш в Русия, е преоценката в посока надолу на откритите валутни позиции.

Въпреки загубите на банковия бранш, зам.-председателят на Централната банка на Русия счита, че банките са се " разминали с малко ", защото имат финансов запас от към 7 трилиона рубли.
 Русия има намерение да купи десетки милиарди долари в
Русия има намерение да купи десетки милиарди долари в " другарски " валути - за какво

Коя задгранична валута ще е с приоритет
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР