На фона на конфликта Украйна-Русия - драстичен скок на цената

...
На фона на конфликта Украйна-Русия - драстичен скок на цената
Коментари Харесай

Драстичен скок на цената на горивата у нас


На фона на спора Украйна-Русия - фрапантен скок на цената на горивата у нас. Дизелът и бензинът надвишиха 3 лв. за литър в някои бензиностанции.

Ташко Николов зарежда резервоара на колата си с дизел на цена от над 2,70 за литър. Казва, че към този момент може да си го разреши:

„ Три лв. мога да си разреша, само че 5 лв. ще бъде по-трудно “.

След скока на цените на петрола на интернационалните пазари, междинните цени на дизела и бензина у нас са малко под 3 лв. за литър. Поскъпването от началото на спора обаче, в рамките единствено на няколко дни, е над 11 стотинки за литър.

В столицата денем в някои търговски обекти горива започнаха да се продават и на цени от 3,15 лв. за литър. Според Българската петролна и газова асоциация усмиряване на пазара не се задава:

„ Складовете са цялостни, рафинерията работи на цялостни обороти, тъй че най-малко за момента каквото и да се случи страната е обезпечена с горива “, съобщи Светослав Бенчев от БПГА.

В случай на задълбочаване на спора и спиране на доставките рафинерията у нас може да проработи и с доставки на нефт отвън Русия, показват анализаторите:

„ Могат да бъдат доставени различни количества петрол, който не е съветски при положение на потребност. Има опция, това изисква време за софтуерна пренастройка, само че сигурно може всяка една рафинерия в това число и тази с петрол от Близкия изток “, означи икономист Руслан Стефанов.

Цените в този случай обаче ще са по-високи, а потребителите са подготвени да премислят зареждането на колите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР