На фона на изостряне на конфликта в Източна Украйна Москва

...
На фона на изостряне на конфликта в Източна Украйна Москва
Коментари Харесай

Москва към света: Не продавайте оръжие на Украйна. Белият дом: Нараства агресията на Русия

На фона на изостряне на спора в Източна Украйна Москва предизвести страните по света да не доставят оръжие на Киев, съобщи ДПА.

" Приканваме всички виновни страни, с които споделяме - и Турция е една от тях - настоятелно им предлагаме да проучват обстановката и непрекъснатите войнствени изказвания на режима в Киев и също по този начин ги предизвестяваме да не насърчават тези милитаристични аспирации ", сподели в Египет съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.

Предупреждението идва на фона на снабдяване от Турция на бойни дронове " Байрактар ", за които Украйна е сключила контракт през 2019 година Досега са доставени половин дузина, показва ДПА, като се базира на медийни информации.

Според министерството на защитата в Киев през декември са подписани спомагателни контракти за доставка на бойни дронове, в това число за муниции, както и за изграждане на патрулни плавателни съдове.

Лавров разкритикува и разполагането на американски военни кораби в Черно море. Той съобщи, че остава без отговор въпросът какво търсят Съединени американски щати на хиляди километри от своята територия. Според Турция Щатите са я уведомили за прекосяване на военни кораби през черноморските проливи до 4 май.

С оглед на продължаващия от седем години спор известия за напредване на съветски войски към украинската граница провокираха в последно време интернационална угриженост. Части от Луганска и Донецка област по съветската граница са под контрола на проруски бойци от 2014 година По оценки на Организация на обединените нации от този момент са починали над 13 000 души. От началото на годината са регистрирани 50 жертви макар примирието.

Белият дом е смутен, държавният секретар отпътува за срещи в НАТО

Белият дом изрази безпокойствие от " растящата настъпателност " на Русия по границата й с Украйна и съобщи, че това ще е тематика на разискване тази седмица сред високопоставени представители на Съединени американски щати и НАТО, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати " през уикенда следяха растящата настъпателност на съветските сили по границата ", сподели говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя заяви, че държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на защитата Лойд Остин ще са в Брюксел тази седмица и ситуацията на руско-украинската граница несъмнено ще е тематика на разискване. Официални представители на Съединени американски щати са в контакт и с украински публични представители, добави Саки.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще бъде в Брюксел от на следващия ден до четвъртък за съвещания със съдружниците от НАТО и европейски публични лица, заяви представителят му Нед Прайс.

В сряда Йенс Столтенберг ще се срещне с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин. Една от тематиките на диалозите им ще е ситуацията в Украйна. Вчера Блинкън предизвести, че за Москва ще има последици, в случай че предприеме експанзия в Украйна.

Днес Блинкън беседва преди визитата си по телефона със Столтенберг. Блинкън е наблегнал " на нуждата Русия неотложно да приключи агресивното скупчване на войски по границите на Украйна и в окупиран Крим ", сподели Нед Прайс.

Организация на обединените нации е обезпокоена от ситуацията в Украйна и приканва всички въвлечени в спора страни за прекратят ескалацията на насилието, съобщи представителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик.

" Посланието ни към всички въвлечени страни е да демонстрират оптималната въздържаност и да заобикалят всевъзможни дейности и изказвания, които биха засилили напрежението. Всички въпроси би трябвало да се вземат решение по пътя на разговора ", сподели Дюжарик, представен от ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР