На фона на информацията за прекратяване на доставките на газ

...
На фона на информацията за прекратяване на доставките на газ
Коментари Харесай

Вецовете пред затваряне в разгара на енергийната криза

На фона на информацията за преустановяване на доставките на газ за България, Асоциация „ Хидроенергия " сигнализира още веднъж за проблемите с подзаконовия административен акт от март 2021 година, с който целия бранш е пред блокиране. Вече повече от година ние се опитваме да обърнем внимание на ръководещите по какъв начин една разпоредба слага на колене цялостен един бранш, толкоз значим в интервал на невиждана енергийна рецесия. Сега всеки киловат час евтина сила е витално значим за страната ни.

Поради обстановката, в която се намира бранша и забавянето на споразумяване на противоречивите тематики, митингите на прокуратурата не престават да блокират легалната работа на Водноелектрическа централа. Със своето решение от 16.03.2022 година Върховният административен съд поправя неуместната правна рамка призната през 2021 година и удостоверява, че издадените разрешителни за водовземане дават всички права на вложителите за създаване на Водноелектрическа централа като не са нужни спомагателни позволения и други документи.

Независимо, че това решение касае съответен случай то демонстрира нуждата от промяна на регулаторната рамка. Решението на Върховния административен съд удостоверява основателността на настояванията на Асоциация „ Хидроенергия " за анулация на неуместните текстове от Наредбата за водоползване и за законодателни промени, които да уредят въпроса дефинитивно и без опция за превратно пояснение от страна на администрацията.

Ключовата роля на Водноелектрическа централа не се лимитира само до застраховане на сигурност и непоклатимост на електроенергийната система. Нещо повече, по-високият дял на хидроенергийните мощности намира сензитивно отражение върху по-ниски междинни цени на силата в страната. Това е видно от данните, оповестени от Българската самостоятелна енергийна борса, от където излиза наяве, че обичайно в интервала април-юни, когато производството на водна сила е най-голямо, а цените на електрическата енергия са сензитивно намалени. Това е резултат от обстоятелството, че силата, създавана от Водноелектрическа централа в България има максимален дял спрямо останалите възобновими технологии, при най-нисък разход за обществото.

На фона на газовата рецесия е значимо е да бъдат регистрирани и другите възможности, които във всички случаи ще бъдат на по-висока цена, както и обстоятелството, че България дълготрайно няма работещо решение. В тази връзка би трябвало да бъде регистрирана основната роля на Водноелектрическа централа като главен фактор за развиването на вътрешния енергиен пазар, спомагайки за реализирането на съществени цели от националната енергийна политика, свързани с ограничение на зависимостта на страната от импорт на енергийни запаси, намаляване на последствията от изменението на климата, развиване на конкурентен енергиен пазар и политика, ориентирана към обезпечаване на енергийните потребности, и отбрана на ползите на потребителите.

Водноелектрическият бранш е гръбнакът на възобновимата сила в страната и има основна роля в обезпечаването на енергийната сигурност, заради това е неотложна нуждата от координиране на резистентен метод, чрез законодателна смяна, за споразумяване на вещните права на оборудванията, построени в речните корита, както и отделяне на уравновесен метод за поддържането и действието на работещите Водноелектрическа централа В България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР