На фона на безпрецедентните икономически санкции от цял свят срещу

...
На фона на безпрецедентните икономически санкции от цял свят срещу
Коментари Харесай

Война в ход – бомби падат, а McDonald`s, KFC и Coca-Colа си мълчат. Работят!

На фона на невижданите стопански наказания от целия свят против Русия и стотиците затворени бизнеси - някои вериги за бързо хранене и производители на храни остават отворени в Русия, мълчейки за войната в Украйна.

" McDonald`s и други вериги за бързо хранене не престават да работят в Русия, даже когато други компании понижават наличието си там ", оповестява The New York Times.

" Докато софтуерни колоси като Apple и първокласни търговци на дребно като Hermès бързо стопираха продажбите или затвориха магазини в Русия поради нахлуването в Украйна, множеството американски компании за хранителни артикули и вериги за бързо хранене останаха отворени - и значително безмълвни ", показва изданието.

Много огромни производители на храни, в това число PepsiCo и Coca-Cola, и вериги за бързо хранене като McDonald`s и Yum Brands обаче са изправени пред възходящ напън върху платформите на обществените медии и от огромните вложители да спрат интервенциите в Русия.

Компаниите " би трябвало да обмислят дали правенето на бизнес в Русия си коства риска през това извънредно несигурно време ", споделя шефът на огромен вложител, какъвто е пенсионният фонд на щата Ню Йорк.

Наскоро да вземем за пример веригата магазини NOVUS приключи партньорството си с Coca-Cola, защото компанията продължава да прави бизнес в Русия. Макар оттова да оповестиха, че излизат от съветския пазар, потребителите очевидно не са разбрали и бойкотираха компанията, спирайки да купуват напитката.

McDonald`s, Coca-Cola, PepsiCo и Mondelez International, производителят на Oreos и Ritz Crackers, не са дали отговор на известия, търсещи коментар за интервенциите им в Русия.

Starbucks и Yum Brands, чиито вериги включват KFC и Pizza Hut, са декларирали в отговор на нашествието, че поддържат напъните за филантропична помощ.

За разлика от търговците на дребно, които оповестиха, че стопират активността си в Русия, някои компании за бързо хранене в действителност не имат заведенията за хранене, които работят там под техните имена. В Русия веригите Starbucks, Papa John’s и Yum Brands, в това число KFC и Pizza Hut, се ръководят най-вече от франчайзополучатели, които постоянно имат тесни връзки с съветски банки или вложители.

Експертите по франчайзинг споделят, че според от споразуменията, евентуално от притежателя на франчайз зависи да реши дали да затвори ресторант заради политически разтърсвания, а не от самите марки.

Ресторантите за бързо хранене и фирмите за храни и питиета бяха едни от най-ранно навлезли на съветския пазар и доста от тях изкусно оперират там от десетилетия, отбелязва NYT.

Дори по време на други политически разтърсвания и напрежение, фирмите към момента намираха консуматори, нетърпеливи да купуват американска сода и да похапват бургери, пиле и пица.

" Когато Макдоналдс отвори първия си ресторант в Русия - на площад " Пушкин " в Москва през 1990 година - към 30 000 руснаци се подредиха на опашка, с цел да опитат хамбургерите за първи път. Няколко години по-късно Михаил Горбачов, някогашният водач на Съветския съюз, се появява в реклама на Pizza Hut ", показват от изданието.

За разлика от други вериги, McDonald`s има по-голямата част от своите 847 ресторанта в Русия. Според страница за вложители Русия съставлява 9% от общите доходи на компанията и 3% от нейните оперативни доходи.

Припомняме ви, че десетки компании и бизнеси затвориха в Русия дни откакто стартира войната в Украйна. Последно стана ясно, че Visa и Mastercard стопират до дни работа в Русия. Преди това измежду компанните, спрели активността си в Русия, бяха Apple, Adidas, Metro, Ikea, Nestle, Disney, BMW, Volvo, Toyоta, Porsche, Nike, Netflix, Sony, Shell и т.н.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР