На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ (държавната

...
На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ (държавната
Коментари Харесай

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

На електронния уебсайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ (държавната радиотелевизионна компания на Австрия) бе оповестен преглед със заглавие „ Разследванията на отблъскването на мигрантите – България като „ сляпо леке “ в Европейски Съюз “ на авторката Катя Ленер.
Прочетете още
В материала се споделя: На срещата на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз в Брюксел при започване на седмицата присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство още веднъж ще бъде в центъра на вниманието. Досега Австрия го отхвърля заради незаконната миграция по балканския маршрут. В сянката на дебата още веднъж се появяват известия за смъртни случаи, изтласкване и принуждение на турско-българската граница. „ Фронтекс “ удостовери пред ОРФ, че сега проверява вероятни нарушавания на главните права. Организацията " Лекари без граници " открива " сляпо леке " по външните граници на Европейски Съюз.

" Що се отнася до България, отговарящият за спазването на главните права в службата за гранична отбрана на Европейски Съюз „ Фронтекс “ е работил тази година (данни към 1 декември) по общо седем вътрешно докладвани случая за възможни нарушавания на главните права, заяви службата в отговор на питане на ОРФ. Всички случаи се отнасят до изказвания за отбиване от България към Турция ", съобщи представител на „ Фронтекс “. Четири случая към момента се проверяват. При питане службата не даде по-подробна информация ", посочи  още ОРФ.

" Разследванията се основават на отчети за съществени произшествия, направени от чиновници на „ Фронтекс “. Докладите се употребяват от службата за определяне на непозволени дейности и са разграничени на няколко категории. В случай на възможни нарушавания на главните права бива известено бюрото на отговарящия за спазването им чиновник, който надлежно подрежда да стартира следствие ", съобщи още австрийската медия.

Няколко интернационалните медии, измежду които ОРФ, към този момент оповестиха за принуждение от страна на трафиканти, само че и от страна на полицията, както и за отбиване от България към Турция. Твърденията бяха документирани от български неправителствени организации като " Мисия Криле "   и Българския хелзинкски комитет.

Неправителствената организация " Лекари без граници " също получи сведения за случаи на отбиване и принуждение по турско-българската граница. Като взе поради тези известия, организацията реши да сътвори план в България, съобщи Маркус Бахман от „ Лекари без граници “ пред ОРФ.

От лятото неправителствената организация работи в Харманли, покрай българо-турската граница, където е ситуиран център за приемане и регистрация. Бахман е посетил центъра в средата на ноември. Неправителствената организация дава на бежанците както здравна, по този начин и психическа помощ.

" Много бежанци ми описаха, че са били хванати на българска територия, даже при опит да изоставен България в посока Западните Балкани и по-късно са били върнати в Турция, т.е. били са отблъснати ", съобщи Бахман пред ОРФ. Българското министерство на вътрешните работи не е  дало отговор на запитването дали е приложено отбиване.

Според оценки на Българския хелзинкски комитет единствено през 2022 година 88 000 души са били наранени от случаи на отбиване. Съгласно интернационалното право отблъскването от външните граници на лица, търсещи леговище, е нелегално в съвсем всички случаи. Българската гранична полиция отхвърля до момента такива изказвания.

Организацията „ Лекари без граници “ е загрижена и поради идната зима. В понеделник българските управляващи оповестиха за гибелта на емигрант в столицата София. Според тях е евентуално гибелта да е настъпила от измръзване. Както сочи репортаж на държавната телевизия мъжът е бил в група от десетима бежанци, които са били открити навън в покрайнините на града. Двама мъже са били откарани в болница.

По мнението на неправителствени организации не е извънредно сходни произшествия да остават скрити. „ Лекари без граници “ припомня за репортажи от септември, съобщаващи за смъртни случаи по турско-българската граница. Българското министерство на вътрешните работи към момента не е дало отговор на запитването на ОРФ по този въпрос.

" Само през последните две години минимум 93-ма души са починали по пътя си през България ", заяви немската телевизия АРД в предаване, направено в съдействие с организацията Lighthouse Reports, списание „ Шпигел “, Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ", Соломон и електронния уебсайт inews am Freitag. В момента в българските гробища има доста анонимни гробове на мъртви мигранти.

" България е рисково сляпо леке, когато става въпрос за сигурността и, несъмнено, за благосъстоянието - с други думи, за правото на хората на физическа и психическа цялост ", продължава представителят на „ Лекари без граници “. Той е " шокиран " от неспазването на Хартата за главните права на Европейски Съюз и на Всеобщата декларация за правата на индивида.

Условията в най-големия регистрационно-приемателен център в страната в Харманли, които съвсем не са известни отвън границите на България, наподобяват емблематични за това. По време на визитата на Бахман съвсем всички от 1500-те места в центъра са били заети. Между 100 и 250 души е трябвало да употребяват едно мокро помещение, а 40 % от хората са страдали от краста, оповестява той. Имало е хлебарки и дървеници. Липсват и доста стъкла на прозорците. Затова неправителствената организация пое самодейност за доставяне с пакети, съдържащи най-необходимото в зимни условия.

Увеличаването на броя на репатрираните от други страни на Европейски Съюз - в това число Австрия - значи, че в лагера от ден на ден липсва главно съоръжение. " Общите условия са в действителност тревожни от здравна и, несъмнено, от психическа позиция ", споделя Бахман. " Хората не могат да останат физически или психологично здрави при тези условия ", споделя служителят на „ Лекари без граници “. Напоследък обаче управляващите поставят старания за възстановяване на оборудването и грижите за хората.

Не е ясно каква роля в действителност играе миграцията през България за Австрия, която през последните месеци отбелязва спад на молбите за леговище. Според изследователката на миграцията Юдит Коленбергер е мъчно това да се реши. Според нея няма по какъв начин да се ревизира информацията от другите страни и институции.

Говорител на министерството на вътрешните работи съобщи пред ОРФ: Виждаме, че непрестанно нараства смисъла на България като страна за влизане в Балканския район.

Българският министър на финансите Асен Василев обаче акцентира в изявление за немския вестник „ Велт “, че по-малко от три % от мигрантите влизат в Европейски Съюз през България.

В известие за медиите българската гранична полиция дефинира обстановката с миграцията през тази година като " динамична ". Най-голям напън се усеща на границата с Турция. По-конкретно граничната полиция разгласи, че от януари до края на октомври е задържала 16 336 бежанци. Като цяло управляващите са предотвратили 170 000 противозаконни прекосявания на българо-турската граница. Много хора не престават пътуването си от България към Сърбия. Балканският маршрут е най-често употребяваният маршрут след централната част на Средиземноморие, както сочат данните на „ Фронтекс “.

" Когато става дума за битка с противозаконната миграция, Шенген не е верният инструмент ", съобщи Коленбергер. Граничният надзор в границите на Шенгенското пространство до момента не действа. Тя уточни също, че едно общо Шенгенско пространство ще " освободи запаси, с цел да може да се следи по-внимателно тази външна граница, защото към този момент не е належащо да се съсредоточавате върху обособените вътрешни граници ". " Освен това има и стопански резултати, които приказват в интерес на присъединението на Румъния и България към Шенген ", сподели Коленбергер.

Министър-председателят на България Николай Денков счита, че всички условия за присъединение са изпълнени, както акцентира предходната седмица в предаването телевизионния уведомителен бюлетин ЦИБ2. Между другото той уточни, че граничният надзор е бил засилен. Усилията бяха приети и от Европейската комисия, която се изрече в поддръжка на присъединението на Румъния и България. В собствен отчет Комисията също по този начин даде висока оценка на напредъка в хода на пилотните планове за бързи процедури за даване на леговище и репатриране.

Не се чака Виена да отстъпи. " На срещата на министрите на вътрешните работи в Брюксел не може да бъде взето никакво решение ", съобщи представителят на австрийското министерство на вътрешните работи, базирайки се на резолюцията на нидерландския парламент. Федералният канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер (и двамата от Австрийската национална партия) до момента изрично отхвърлят разширението.

" Не считам, че е оправдано да се уголемява нещо, което не действа ", съобщи Карнер в края на ноември. На министерството не са известни изказвания за отбиване от България към Турция. Отблъскването е нелегално и изказванията би трябвало да бъдат разследвани, акцентира той.

" Винаги съм шокиран, че такива условия, които нарушават човешкото достолепие и заплашват физическата и психическата целокупност на хората, се случват на европейска земя ", съобщи Бахман от „ Лекари без граници “. Като стопански най-слабата страна в Европейски Съюз, България би трябвало да бъде подкрепена от другите страни от Европейски Съюз в грижата за бежанците. Той моли към австрийското федерално държавно управление да не не помни, че " от решаващо значение е освен отбраната на границите ", само че и " отбраната на хората ", приключва материалът на Катя Ленер. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР