На две места днес - 26 юли във Варна ще

...
На две места днес - 26 юли във Варна ще
Коментари Харесай

Безплатни изследвания днес във Варна за хепатит В и С

На две места през днешния ден - 26 юли във Варна ще бъдат извършени безвъзмездни проби за хепатит B и C, научи Moreto.net. Бързо и анонимно варненци могат да се изследват от 10 до 17 часа пред Катедралата и на Централния вход на Морската градина.

Безплатните проучвания ще се правят в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти посредством бързи скринингови проби, като се взема единствено капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в границите на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието проучване е отчело позитивен резултат, ще бъдат насочвани към експерт за уточняване на положението им и назначение на лекуване при нужда. За провеждането на проучванията не съществуват ограничавания по отношение на предишна консумация на храни и питиета.

Тестовете са във връзка Световния ден за битка с хепатита, който се отбелязва на 28 юли. Инициатори на акцията са Сдружение „ ХепАктив ” и CheckPoint София под патронажа на Министерство на здравеопазването.

Кампанията „ Хепатитът постоянно е незабележим. Изследвай се СЕГА! ” бе оповестена на извършената на 17 юли от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” гр. София конференция, на която стана ясно, че почти 210 хиляди души в България са инфектирани с хепатит В, а към 77 хиляди с хепатит С, само че от тях едвам един от всеки десети е наясно със своята диагноза.

Желаещите варненци би трябвало да знаят, че безплатните проучвания ще се правят в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти посредством бързи проби, като се взема единствено капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в границите на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието проучване е отчело позитивен резултат, ще бъдат насочвани към експерт за уточняване на положението им и назначение на лекуване при нужда. За провеждането на проучванията не съществуват ограничавания по отношение на предишна консумация на храни и питиета, осведомят уредниците. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР