На доста места виждаме изречението Не прекалявайте със солта“, но

...
На доста места виждаме изречението Не прекалявайте със солта“, но
Коментари Харесай

8 знака, че прекалявате със солта

На много места виждаме изречението „ Не прекалявайте със солта “, само че е много мъчно да определим какво значи „ доста сол “. Тъй като всеки човек има разнообразни желания, терминът „ доста сол ” значи друго нещо за другите хора.

Ето за какво става малко мъчно да преценим по кое време прекаляваме със солта. Дневната целесъобразна доза е не повече от 3 грама дневно. Но всъшност какъв брой е 3 грама и има ли скрита сол в храните, които всекидневно одобряваме?

1. Постоянно сте жадни – това несъмнено е симптом, че приемате прекомерно огромно количество сол. В тялото би трябвало да има баланс сред приема на вода и сол, в случай че едното е допълнително, тялото изисква другото, с цел да бъдат уравновесени. Ако непрекъснато изпитвате потребност да пиете вода, то е ясно, че приемате прекомерно доста сол и е хубаво да се опитате да я намалите.

2. Постоянно ви боли главата – това се случва от изтощеност, от слънцето и недоспиване, само че може да е и поради прекомерно честия банкет на сол. Заради солта кръвоносните съдове се усилват, което води до главоболие. Най-лесният метод да разберете дали главоболието ви е породено от прекомерно огромни количества сол е просто да намалите потреблението и да отбележите по какъв начин се чувствате.

3. Консумирате прекомерно доста модифицирани храни – те съдържат огромно количество сол, с цел да се усили периода им на валидност. Ако всекидневно приемате пакетирани храни, бургери и модифицирани храни, то несъмнено приемате повече сол от нужното. Опитайте се да замените тези храни с плодове или зеленчуци.

4. Високо кръвно налягане – прекомерно огромното количество на сол в организма води до повишение на равнището на кръвното налягане, което може да докара до инфаркт или инсулт. Високото кръвно налягане е сериозна индикация, че приемате прекомерно доста сол. Ако извършите някои минимални корекции в диетата си, ще видите какъв брой бързо кръвното ви налягане ще се възстановява и ще започнете да се чувствате доста по-добре.

5. Храната ви коства безсолна – в случай че всяко едно ядене ви се коства безвкусно, то несъмнено прекалявате със солта. Намалете я, към 2 седмици ще ви се коства много необичайно и няма да ви е вкусно, само че скоро ще свикнете и ще се чувствате много по-добре от нормално.

6. Подувате се – когато приемате прекомерно огромно количество сол се подувате. Солта задържа вода в клетките и това води до възприятието за тежест и подутина. Подуват се глезените, пръстите и стомаха ви. Това също вреди доста на храносмилането ви.

7. Камъни в бъбреците – имате ли този проблем? Една от аргументите е тъкмо солта, която всекидневно приемате. Повишените равнища на натрий в организма са аргументи за спомагателното наслагване на калий в урината. Това довежда до камъни в бъбреците или до по този начин неприятната остеопороза.

8. Дехидратация – прекомерно огромния банкет на сол също по този начин довежда до сухота в устата и виене на свят. Също по този начин е допустимо да чувствате кожата си суха. Дехидратацията е реакция на организма при банкет на повече сол от нужното, само че може да докара и до по-сериозни проблеми. Затова е добре да предприемете нужните ограничения и да намалите приема на сол.

 

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР