На днешното заседание на Министерски съвет приехме нормативни промени в

...
На днешното заседание на Министерски съвет приехме нормативни промени в
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Разработваме законопроект за приемане на еврото

На днешното съвещание на Министерски съвет приехме нормативни промени в по този начин наречения Координационен съвет за подготовка на България за участие в Еврозоната. Посредством тези промени реализираме сходство със настоящия състав на държавното управление и аз ставам член на този Координационен съвет. Правим и промени за по-доброто и дейно деяние на този съвет. Нашата цел е да всички тези процеси, които към този момент са стартирали, да продължат да се случват без закъснение и прекъсване. Знаете, че е признат Национален проект за въвеждането на еврото, където е заложана датата 1 януари 2024 година за приемане на еврото. Отговорността на служебния кабинет е всички механически процеси, които би трябвало да се случват в идващите седмици, да продължат да се случват без забавания.

Това съобщи на бирфинг в Министерски съвет служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства след постоянното съвещание на служебния кабинет.  

" За България и за служебния кабинет не престават да бъдат приоритет всички процеси на по-тясно съдействие и интеграция с всички европейски процеси - участието ни в Шенген, участието ни в Еврозоната, участието ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Имаме да осъществим много работа, с цел да се случи всичко това дейно. Това допуска сериозна координациона работа. В идните седмици аз, финансовият министър и основният гуверньор на Българска народна банка ще работим всичко това да се случва. Вече е основана междуведомствена работна група, която работи по законодателните промени, така наречен " закон за въвеждане на еврото. Когато законопроектът е подготвен, ще бъде входиран в параламента. Има и седем координационни групи, които ще проучват всички аспекти по тематиката участие в Еврозоната. Една от главните групи е тази за информиране на обществото какви са изгодите от приемането на еврото. Така ще отхвърлим всевъзможни голословни страхове от ценово повишаване след приемане на еврото. Има и група за отбрана на потребителите, която проучва по какъв начин ще се преобразуват цените. Моето мнение е, че участието на България в Еврозоната ще донесе единствено изгоди на страната. Светът се намира в доста турболентна среда и България не би трябвало да остава в перифиерията на събитията, а би трябвало да е в сърцевината на Европа ", безапелационен бе Пеканов.  

" Днес българия и служебното държавно управление подаде публично към Европейската комисия първото Искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност на стойност 1 368 912 911 евро. Искането за заплащане включва 22 стадия и цели, свързани с осъществяването на 18 промени и вложения от Плана, като единствено за един стадий се рапортува отчасти осъществяване, който се чака също да бъде изпълнен в границите на периодите за обзор и утвърждение от Европейска комисия, според член 24 от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 година за основаване на Механизма за възобновяване и резистентност. Ние би трябвало да поемем отговорността, че ще осъществим всички задания и промени, за които сме дали обещания. Парите са избрани за дадени капиталови проекти и за дадените ведомства и министерства. Tакива планове по проекта са на Министерство на нововъведения и растежа за софтуерна рационализация за 260 милиона лв., други проекти на транспортното министерство. През септември или октомври ще започне и програмата за саниране на жилищни и нежилищни здания, на стойност общо около 2 милиарда лв.. Ние сме се фокусирали и по всички тези неща, които би трябвало да се случат във връзка с второто заплащане, тъй че да подсигуряваме, че идващите заплащания ще бъдат обезпечени ", добави служебният вицепремиер. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР