На днешното заседание на Министерски съвет не е обсъждан нов

...
На днешното заседание на Министерски съвет не е обсъждан нов
Коментари Харесай

Властта уверява: Не се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна

На днешното съвещание на Министерски съвет не е обсъждан нов контракт сред България и Украйна за даване на военна помощ и въобще не е обсъждано даването на такава. Това оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет. От Министерски съвет означават още, че с на служебното държавно управление още веднъж се предлага всяка последваща военна помощ за Украйна да бъде гласувана от Народното събрание, което не беше признато от 48-ото Народно събрание.

Относно визитата на европейския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон от пресслужбата на кабинета декларират, че страната ни има интерес от повишение на потенциала на своята отбранителна промишленост и приветства поддръжката на Европейския съюз в тази тенденция, само че не се ангажира по никакъв метод с даване на въоръжение на Украйна .

От Министерството на защитата оповестиха информация за изявление на служебмия боен министър Димитър Стоянов в Сопот, където той и Тиери Бретон организира среща с представители на българската отбранителна промишленост.  " Абсолютно манипулативни са изказванията, че се готви ново съглашение за даване на въоръжение на Украйна. Приетото през днешния ден решение на Министерския съвет е същото като това в края на 2022 година То беше импортирано в 48-ото Народно заседание, което не съумя да го прегледа. С него се желае всяко даване на оръжие за Украйна да бъде утвърдено от Народното събрание ", безапелационен е Стоянов.
 Жозеп Борел изискал оръжие за Украйна, каквото нямаме
Жозеп Борел изискал оръжие за Украйна, каквото нямаме

Съединени американски щати, Германия, Франция и Англия ни отказали така наречен триъгълна договорка

Той означи, че 48-ото Народно заседание не е разполагало с време, с цел да прегледа предлагането на Министерския съвет от края на предходната година всяко даване на военна помощ за Украйна да бъде утвърдено от Народното събрание и по тази причина днес служебният кабинет е приел решение съглашението още веднъж да бъде предоставено за разглеждане от идващия парламент. " Целта е обществото да има изясненост какво се дава от Българската войска на Украйна, в случай че изобщо се дава в бъдеще, и това да минава през ратификация на Народното събрание ", обясни министърът на защитата.

Той разяснява и днешно държавно решение за смяна на Наредбата за изискванията и реда за създаванена ведомствени военновременни ресурси на Министерството на защитата . Според Димитър Стоянов промените кореспондират с т. 7 от решението на Народното събрание от декември 2022 година за възобновяване на боеприпасите на Българската войска с изтичащ запас. " Ако ние не възобновим в този момент боеприпасите си посредством подмяна, т. е. в случай че не ги предоставим на военнопромишления комплекс, по-късно ще би трябвало да закупим нови муниции, а за тези с изминал запас ще би трябвало да платим в допълнение за утилизация и заличаване. Това е една опция да създадем подобен продан на муниции, която ни даде Народното събрание, употребявайки Закона за обществените предприятия ", сподели още той.
 Военният министър: Не можем да дадем муниции и боеприпаси на Украйна
Военният министър: Не можем да дадем муниции и боеприпаси на Украйна

Късно е да се приказва за триъгълните покупко-продажби Словения, Словакия, Чехия и Полша

Увеличаването на потенциала на отбранителната промишленост за производство на повече муниции, нужни за попълването на запасите на страните-членки на Европейски Съюз и НАТО , е била главната тематика на диалозите с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон. В отговор на въпрос Стоянов съобщи, че запасите от избрани муниции на държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО са на привършване и това постанова производството на по-голямо количество муниции. Според него българската военна промишленост ще може да се възползва от финансирането за това произвеждане, което ще бъде контрактувано на равнище Европейски Съюз. " Средствата на Европейски Съюз ще разрешат възобновяване въз основата за произвеждане на военно-промишления комплекс, който, както и други сфери от нашата стопанска система, е належащо да бъде осъвременен ", уточни военният министър. " Това е опция да имаме по-модерен военнопромишлен комплекс, произвеждащ муниции ", смятатой. В бъдеще Българската войска също ще се възползва да придобие съвременно съоръжение, което употребява 155 мм снаряди, безапелационен е министърът на защитата.

Димитър Стоянов разяснява и нуждата бюджетът на Министерството на защитата за 2023 година да остане в границите на 1.85% от Брутният вътрешен продукт , както е посочено в " Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от брутния вътрешен артикул на Република България до 2024 година " " Надявам се, че по никакъв метод няма да бъде злепоставен проектът, който е възложен и в НАТО ", съобщи той.
 Проектите на армията в начален стадий във втория мандат на Димитър Стоянов
Проектите на армията в начален стадий във втория мандат на Димитър Стоянов

Военният министър: Вероятността да спрем да носим бойно дежурство е огромна

От Министерството на стопанската система и промишлеността осведомят, че икономическият зам.-министър Ирина Щонова е показала пред Бретон опциите на българския военно-промишлен комплекс . Те са посетили индустриалните бази на " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) в Иганово и Сопот.

" Намираме се в основен миг, в който българската военна промишленост има потребност от целева помощ за промяна и увеличение продукцията по НАТО-стандарт ", уточни Щонова. " Предизвикателствата пред актуалната среда за сигурност постановат адаптиране към нарасналите условия и динамичната интернационална конюнктура. Затова Министерството на стопанската система и промишлеността работи целеустремено за укрепването и модернизирането на българската отбранителна промишленост и в частност на потенциала на ВМЗ ", сподели още тя.

Според Щонова все още българските сдружения вземат участие интензивно и се показват сполучливо както във висококонкурентните интернационалните тръжни процедури на НАТО, по този начин и в настоящите европейски стратегии с фокус върху защитата. Тя обърна внимание на значимостта на бранша за стопанската система и означи, че " вложенията в развиване на характерни и индустриални технологии са методът за повишение на конкурентоспособността и иновационния потенциал на българския военно-промишлен комплекс ".
 ДКК: Проблемът на ВМЗ-Сопот - липса на суровина за крайния артикул
ДКК: Проблемът на ВМЗ-Сопот - липса на суровина за крайния артикул

Капацитетът на предприятието е напълнен до края на 2024 година

" Подобни вложения биха могли да се осъществят посредством държавно финансиране или посредством основаната на равнище Европейски Съюз цялостна " Схема за нововъведения в защитата ". Чрез нея ще се подтикват държавите-членки да влагат в взаимно създаване на отбранителни качества, взаимно възлагане на публични поръчки и понижаване на софтуерната взаимозависимост на Съюза ", изясняват от икономическото министерство.

По време на срещата е станало ясно още, че ВМЗ също приготвя капиталова стратегия, която да помогне на сдружението да разшири производството си по НАТО стандарт . Представена е и продукцията на 155 мм снаряди, които са напълно по НАТО стандарт. " Говорейки за стратегическата потребност Европейски Съюз да е в положение да подсигурява своята защита и изследването на опциите на страните-членки, е доста значимо да се подчертае основното място на България. Ние имаме освен добре развъртян военно-промишлен комплекс, само че и конкурентни държавни предприятия в бранша, които са основни и се надявам да могат да се възползват от целево европейско финансиране ", съобщи Ирина Щонова. Тя изрази вяра, че визитата на Бретон е сигнал от Европейска комисия, че гледа на българските предприятия като на стратегически за европейската сигурност и ще се разработят съответни схеми за тяхната поддръжка и поощряване на растежа им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР