На днешното си заседание Министерският съвет удължи с 15 години

...
На днешното си заседание Министерският съвет удължи с 15 години
Коментари Харесай

МС удължи две концесии и измени 3 концесионни договора в Софийска област

На днешното си съвещание Министерският съвет удължи с 15 години периода на две концесии и промени три контракта за концесии в Софийска област , оповестяват от държавната пресслужба.

Министерски съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен период да подписа със страните в допълнение съглашение за прекачване на правата и отговорностите по предоставената концесия и за изменение и допълнение на концесионния контракт.

С 15 години ще бъде продължен концесионният контракт за находище " Каварна Изток ", ситуирано в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Правителството одобри смяната, поискана от концесионера - " Петрокелтик " ООД, Люксембург. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на ресурси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният контракт за находище " Каварна Изток " е подписан през 2013 година за период от 6 години. От него се добива природен газ.

Също с 15 години ще бъде удължен концесионният контракт за находище " Петровица " , ситуирано на територията на област Смолян. Бе призната смяната, поискана от концесионера - " Горубсо-Мадан " АД. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети. Възможността за продължение на периода на концесионния контракт е регламентирана в член 36, алинея 2 от Закона за подземните благосъстояния.

Концесионният контракт за находище " Петровица " е подписан през 2001 година От него се добиват железни потребни изкопаеми - оловно-цинкови руди.

Също по този начин на днешното си заседнаие Министерският съвет утвърди изменение на контракта за рандеман на подземни благосъстояния от находище " Ливаде ", Софийска област. Съгласно признатото решение срокът на концесията ще бъде продължен с 30 години. Концесионерът стимулира настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Кабинетът на Гълъб Донев промени и обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

Министерски съвет позволи правата и отговорностите по предоставената концесия да бъдат трансферирани от " Хеликс " ЕООД на " Ойровер " ЕООД. Такава опция е регламентирана в Закона за подземните благосъстояния. Концесионният контракт за находище " Ливаде " е подписан през 2007 година за период от 20 години. От него се добиват индустриални минерали.
 Кабинетът удължи 2 концесии и даде още 3 в 5 области
Кабинетът удължи 2 концесии и даде още 3 в 5 области

Предимно за рандеман на строителни материали

Правителството съвет одобри решение за изменение на контракта за рандеман на подземни благосъстояния от находище " Смолско ", Софийска област. По искане на концесионера - " Витез Проспект " АД, гр. София, срокът на концесионния контракт ще бъде продължен с 9 години. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

С смяната Министерският съвет промени обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

Също по този начин Министерски съвет позволи и прекачване на правата и отговорностите по предоставената концесия от " Витез Проспект " АД, гр. София, на " Кариера Смолско " ЕООД, гр. София . Такава опция е регламентирана в Закона за подземните благосъстояния.

Концесионният контракт за находище " Смолско " е подписан през 2004 година От него се добиват строителни материали - доломитизирани варовици и доломити.

Софийското сдружение " Инерт груп комерс " ЕООД е новият концесионер на секторите " Южен " и " Градище " от находище " Градец ". Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна.

Находище " Градец " се намира в землището на едноименното село в община Костинброд, Софийска област. От него се добиват строителни материали - варовици. Концесията за него е предоставена през ноември 2011 година за период от 25 години на " Пътища и уреди " ЕАД, гр. София.

С днешното решение на Министерски съвет се планува също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията. До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.
 Правителството утвърди седем концесии за рандеман
Правителството утвърди седем концесии за рандеман

Срокът на концесиите е за 35 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР