На днешния ден през 1951 г. излиза романът Спасителят в

...
На днешния ден през 1951 г. излиза романът Спасителят в
Коментари Харесай

На този ден: „Спасителят в ръжта разбунва духовете

На днешния ден през 1951 година излиза романът " Спасителят в ръжта " от американския публицист Джеръм Дейвид Селинджър. Книгата се трансформира в една от най-заклеймяваните в историята на Съединени американски щати. Дори в 21. век тя към момента провокира несъгласия поради езика, който употребява, демократичните разбирания, половата освободеност и нежеланието на 16-17-годишните да се преценяват и живеят с общоприетите правила на обществото.

Въпреки че е отпечатана като книга за възрастни читатели, в днешно време тя е част от наложителната образователна литература, изучавана в учебните заведения във всички англоезични страни. Преведена е на съвсем всички съществени езици.

Всяка година в света биват продадени към 250 000 копия, което прави близо 65 милиона общ тираж.

Романът попада в листата на стоте най-хубави книги, оповестени в интервала 1923 - 2005, формиран от списание " Тайм ". Заема 64-то място в анкетата за стоте най-хубави англоезични романа на ХХ век, извършена от издателство „ Модърн Лайбръри “.

Главният воин на книгата Холдън Колфийлд се трансформира в икона на тийнейджърското бунтарство. Написан в първо лице, романът разказва няколко дни от живота на героя, прекарани в Ню Йорк, след напускането му на учебно заведение малко преди Коледа. Книгата е изпълнена с метафизичен разсъждения за живота и гибелта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР