На днешния ден можем да си спомним за сър Джон

...
На днешния ден можем да си спомним за сър Джон
Коментари Харесай

Джон Хикс е с Нобел за приноса си в теорията за благосъстоянието

На днешния ден можем да си спомним за сър Джон Ричард Хикс (John Richard Hicks), един от най-бележитите и авторитетни икономисти на двадесети век. Той е роден на 8 април през 1904 година в Уоруик (Англия). 

Джон Хикс  получава Нобелова премия за стопанска система през 1972 година, която си поделя с Кенет Ароу (Kenneth Arrow), различен изтъкнат американски икономист, за пионерния им принос в теорията на общото икономическо равновесие и в теорията за благосъстоянието.

Той е учи в Балиол Колидж, Оксфорд. След това Джон Хикс е професор в Оксфордския университет - най-старият университет във Англия, учреден през 1167 година, през по-голямата част от живота си. 

Джон Хикс развива известните compensation criteria (критерии за отплата или обезщетителни критерии) през 1939 година за сравняването на качеството на живот.

Той е прочут с разработките си на  теорията за общото икономическо равновесие  (general equilibrium theory), която е клон на теоретичната неокласическа стопанска система. Тя се стреми да изясни държанието на предлагането, търсенето и цените в дадена цялостна стопанска система с няколко или доста пазари, като се пробва да потвърди, че равновесни цени за стоките съществуват и че всички цени са в равновесие, отсам и общо равновесие, в контрастност с частичното равновесие. Както с всички модели, това е абстракция, направена на база на действителната стопанска система. Тя е основана, с цел да бъде комфортен модел, по едно и също време смятайки равновесните цени като дълготрайни цени и смятайки (понякога) настоящите цени като девиации от равновесието.

Най-важният принос на Джон Хикс е модел, учреден на теориите на Джон Мейнард Кейнс английският икономист, който значително повлиява върху модерната макроикономика и обществения демократизъм, по едно и също време като доктрина и процедура. Неговите хрумвания оказват съществено въздействие и върху икономическата политика на редица държавни управления. Кейнс изяснява стопанската система като баланс на три артикули: пари, ползване и вложения.

Кенет Ароу остава в историята като най-младият човек, получавал Нобелова премия за стопанска система - на 51 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР