На днешния 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с

...
На днешния 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с
Коментари Харесай

В сянката на Ковид: Над 30 хил. новозаболели от рак българи само за година

На днешния 4 февруари означаваме Световния ден за битка с рака, а цитираната в заглавието статистика демонстрира, че казусът с предварителната защита и лекуването на онкологични болести у нас остава неуреден и постоянно коства животът на хиляди българи. Ситуацията се усложнява още повече поради пандемията от ковид, която затруднява здравната система като цяло, написа Дир.бг.

През последните две години Коронавирус ни сподели две неща в здравен аспект. Първо – огромен % от българите страдат от хронични заболявания и второ – болните имат неприятен надзор над болесттите си.

В развитите страни скрининговите стратегии и профилактиката са държавна политика, до момента в който у нас това напълно не е по този начин. Известно на всички е, че ранната диагностика на всяко заболяване е основна за контрола и лекуването. Това важи с цялостна мощ и за онкологичните болести.

Защо онкологичните болести могат да са толкоз подли?

Ракът не е едно заболяване. В него влизат близо 200 заболявания. Затова е и мъчно да се създаде обединен лечебен способ или ваксина. Съвременните лечения, основани на разчитането на човешкия геном и персонализираната медицина усилват съществено преживяемостта при онкоболните спрямо допреди 20 години. През 1900 година единствено 5% от болните с рак са имали 5-годишна преживяемост, до момента в който през днешния ден тя доближава до 80-90%.

Медицинската онкология е постигнала доста в лекуването на рака. Днес диагнози като карцином на гърдата, меланома, рак на шийката и тялото на матката, рак на щитовидната жлеза и карцином на простатата се лекуват с най-висока успеваемост. Благодарение на трансплантацията на хемопоетични стволови кафези онкологичните болести на кръвта също бележат изключителни резултати.

Има обаче типове рак, които са нападателни и при тях неподходящото развиване изпреварва резултата от терапиите. Това са рака на белия дроб, рака на стомаха, злокачествените тумори в мозъка, колоректалния карцином и рака на панкреаса. При тях ранната диагностика е от извънредно значение.

Според данни на СЗО през 2020г. България е отчела над 36 000 случаи на новодиагностициран рак, а близо 20 000 не са съумели да се преборят с него. При мъжете простатния и колоректален карцином, дружно с рака на белия дроб са най-често срещаните онкологични патологии, до момента в който при дамите ракът на гърдата е с два пъти по-голяма периодичност от рака на шийката и тялото на матката, последван от рака на белия дроб.

В смъртността обаче има основна смяна на индикаторите: при мъжете максимален е делът на белодробен рак, а при дамите – на карцином на гърдата. Това, което прави усещане е, че в репродуктивна възраст най-вече смъртни случаи при мъжете има при рак на белия дроб, при злокачествени образования в мозъка и в централната нервна система, и при рак на панкреаса. При дамите разпределението е: гърда, шийка на матката и бял дроб.

Педиатричната възраст е високорискова за онкологични болести на кръвта и централната нервна система. През 2020г. 32 деца са изгубили живота си от левкемия, тумори в мозъка и лимфом. Новодиагностицираните случаи са 201.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР