На днешния 21 март Регионална библиотека Пенчо Славейков във Варна

...
На днешния 21 март Регионална библиотека Пенчо Славейков във Варна
Коментари Харесай

Варненската библиотека отбелязва рождения си ден

На днешния 21 март Регионална библиотека „ Пенчо Славейков ” във Варна чества своя 136-ти рожден ден. По този мотив културната институция показва в изложбеното предверие на библиотеката гостуващата галерия “Книжни бижута ”, подредена благодарение на Гьоте институт.

В 10 постера са показани определени графики в конкурс от 2018 година за илюстрация на литературно произведение от немскоезичен създател. Те синтезират по един неповторим метод есенцията на книгата. Изложбата отпраща към образния роман на литературно произведение в един единствен облик. Добрата илюстрация не пресъздава единствено текста, а рефлектира стила на създателя и атмосферата на книгата.

Към тематиката за книжните съкровища от Варненската библиотека са добавили рядко показвани издания от ХVIII-XXI век, свързани с историческата и литературната ни памет.

За своите читатели културната институция ще промотира и новата услуга „ Моята библиотека ”, която дава персонално виртуално пространство на читателите. След регистрация, модулът дава опция когато и да е и от всяка точка на света читателя да прегледа профила си, да получи настояща информация за заетите материали и да ги презапише, да заявя онлайн книги, периодически издания, CD, DVD, да получи бърз достъп до електронните каталози на библиотеката и да поръча библиографска информация по посочена от тематика.

Утрешният 22 март пък ще е Ден на читателя на Варненската библиотека. По този мотив също са готови изненади.

Регионална библиотека “Пенчо Славейков ” е основана от “Варненската Книжевна тайфа ” през 1883 година с великодушните дарения на видни общественици и родолюбци от града. Сред създателите й са Кръстю Мирски, Харалан Ангелов, Никола Живков, Панайот Кърджиев, Михаил Колони и други От 1887 година е “Градска общинска библиотека ”, а с държавен декрет от 22 юни 1966 година е именувана на огромния български стихотворец Пенчо Славейков. С разпореждане на Министерски съвет от 28 юли 2000 година е районен културен институт. Като подобен реализира и координира държавната политика в региона на библиотечното дело за район Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР