На днешната тържествена церемония по връчването на удостоверенията за вписване

...
На днешната тържествена церемония по връчването на удостоверенията за вписване
Коментари Харесай

Голямо признание за област Разград

На днешната тържествена гала по връчването на удостоверенията за регистриране в Националната представителна листа „ Живи човешки съкровища – България ” в Министерството на културата

Делегация от област Разград взе присъединяване в тържествената гала по връчването на грамотите за присъединяване и удостоверенията за регистриране в националната система „ Живи човешки съкровища – България ” за 2022 г, която се състоя през днешния ден в изложба „ Средец “ в Министерството на културата в град София.

Делегация включваше представители на груповия притежател на обичая –  Фолклорната група за турски песни и Танцовата групировка към НЧ „ Христо Ботев – 1931 година ” – с. Веселина, община Лозница, художествения й началник – докторът по хореография Айше Реджеб и нейния хореограф – Алипи Алеков, Светлин Симеонов от Областна администрация Разград, Даниела Неделчева и Тодор Иванов от Регионалния експертно-консултантски и информативен център „ Читалища “ – Разград (РЕКИЦ – Разград), кметът на община Лозница Севгин Шукри и кметът на село Веселина Ахмед Ахмедов.

Гости на тържественото събитие бяха зам.-министрите на културата и на туризма – доцент доктор Пламен Славов и проф. Мариела Модева, регионални шефове, членовете на Националния съвет по нематериално културно завещание към министъра на културата и на районната експертна мрежа по нематериално културно завещание, Емануела Томова, основен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, кметове на обитаеми места, от които има излъчени номинации, представители на музеи и на читалища, които поддържат Националната система.

Сред шестте утвърдени кандидатури тази година се подреди обичаят от Лудогорието „ Къносване на младоженка “. Традиционно празнуване на фамилни празници/ Сватбена обредност По този метод област Разград стана региона с най-вече „ Живи човешки съкровища “, вписани в националната представителна листа на нематериалното културно завещание. Лудогорието към този момент може да се гордее с цели четири такива. Регионът ни става и образец за етническо разнообразие и приемливост с обстоятелството, че е единствената област, в която две от живите човешки съкровища са на други етнически общности, с изключение на българската.

С грамота на Министерството на културата бяха отличени всички номинирани за националния стадий носители на детайл на нематериалното културно завещание и организациите, които ги показват и им оказват помощ в процеса на опазването им.

Водещата на събитието доктор Силва Хачирян – шеф на дирекция „ Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия “ в Министерството на кутурата акцентира, че тази година кандидатурите са били доста стойностни, което е направило работата националната комисията изключително сложна. „ Благодарим и на всички специалисти от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките, музеите, Регионалните центрове „ Читалища “ и локалните специалисти, взели участие в селекцията на регионалния етап; на кметовете на общини и дребни обитаеми места, за тяхната поддръжка и на регионалните шефове, които още веднъж сътвориха нужната организация за видимостта на нематериалното културно завещание “, уточни доктор Хачерян.

Грамотата за присъединяване и удостоверението за регистриране в националната представителна листа на обичая „ Къносване на младоженка “ бяха връчени на доктор Айше Реджеб от заместник-министъра на културата проф. доктор Борислава Танева. Фолклорната група пресъздаде моменти от обичая пред участниците в събитието.

От името на Областния шеф на област Разград Драгомир Златев бяха изказани благодарности до Министъра на културата за високото самопризнание на национално равнище „ Щастлив и горделив съм за приноса на фолклора в Лудогорието в културната съкровищница на България. Читалищата в района не престават да бъдат пазители на националните обичаи и културното разнообразие в района “ се споделя в благодарственото писмо.

Експертът от РЕКИЦ – Разград Даниела Неделчева изрече благодарности на Областния шеф и Областна администрация за изключителната поддръжката в начинанието и съобщи, че това самопризнание е от огромно значение за региона ни. Приносът на регионалните администрации за реализирането на държавната политика за опазването на нематериалното културно завещание бе бележит и от доктор Силва Хачирян. Тя напомни, че регионалните шефове проведоха и районните стадии на Националния събор на националното творчество в Копривщица – 2022 година

Участие в събитието взе и доктор Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките, която бе ръководител на комисия в област Разград, която утвърди кандидатурата на обичая „ Къносване на младоженка “ на районно равнище. Тя уточни, че извънреден принос за триумфа има Даниела Неделчева от РЕКИЦ-Разград, с чудесно направеното досие на кандидатурата. Представителят на Института за етнология и фолклористика благодари и на доктор Реджеб за дългогодишната дейна и поредна работа по запазване на традициите и обичаите на етносите в област Разград.

Националната система „ Живи човешки съкровища – България “ е съществена културна политика на Република България за запазване на нематериалното културно завещание. Системата е инструмент на страната, която я осъществя посредством Министерство на културата и с експертното присъединяване на специалисти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Чрез Националната система се разпознават  културни действия и умения (елементи), които имат роля при идентификационните процеси. Тя обезпечава по-широка видимост на елементите; поддръжка на носителите (при нужда и възможност); подтиква предаването на уменията на идващите генерации (трансмисия) предвид на тяхното предпазване и пълноценно присъединяване в живота на хората.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР