На днешната среща на върха Украйна-Югоизточна Европа в Тирана, беше

...
На днешната среща на върха Украйна-Югоизточна Европа в Тирана, беше
Коментари Харесай

България и още 10 страни призоваха международната общност да увеличи подкрепата за Украйна

На днешната среща на върха Украйна-Югоизточна Европа в Тирана, беше призната декларация, в която интернационална общественост е призована да усили поддръжката за Украйна, заяви украинското президенство.

Към декларацията се причислиха министър-председателят Николай Денков, президентът на Косово Вьоса Османи, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Черна гора Яков Милатович, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Украйна Володимир Зеленски, министър-председателят на Албания Еди Рама, ръководителят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович и министър-председателят на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Текстът на декларацията назовава войната на Русия против Украйна " най-голямата опасност за европейската сигурност и интернационалния мир ".

Подписалите се дават обещание непоколебима поддръжка за независимостта, териториалната целокупност и трайния мир на Украйна в сходство с Хартата на Организация на обединените нации и формулата за мир на Украйна. Те показват и подготвеност за присъединяване в идната интернационална мирна среща в Швейцария.

„ Убедени сме, че пълномащабната нападателна война на Русия против Украйна сподели сериозната нужда и изключителното значение на обединена и мощна Европа, способна да се изправи против световните провокации за мира и просперитета на нашите нации “, се споделя в декларацията.

Лидерите жигосаха проектите на Русия да организира президентски избори в окупираните територии на Украйна. Те също по този начин дават обещание да оказват помощ за изправянето на причинителите на съветски военни закононарушения пред правораздаването и да върнат вкъщи отвлечените украински деца.

Подписалите се се съгласиха да засилят съдействието в областта на информацията и киберсигурността, да оказват помощ на напъните за следвоенно възобновяване на Украйна и да поддържат кандидатурите на Киев за участие в Европейски Съюз и НАТО, както и европейските желания на Молдова, Грузия и страните от Западните Балкани.

Сърбия, показана на срещата на върха от своя президент Александър Вучич, блокира включването на апел за налагане на наказания против Русия в декларацията, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР