На днешната дата през далечната 1917 година кръвожадните убийци на

...
На днешната дата през далечната 1917 година кръвожадните убийци на
Коментари Харесай

105 години от кървавата вендета на изверга Коста Пекянец над българите в Босилеградско

На днешната дата през далечната 1917 година кръвожадните убийци на сръбския изрод Коста Пекянец правят всеобщи кланета на беззащитни българи в Босилеградско, след което мародерстват из поруганите села.

Самата акция стартира с едно нахлуване на жп линия Ниш-Скопие при гара Ристовац и избиването на ранени български и немски бойци в хигиеничен трен. На 15-16 май 1917 година една чета от 200 души нахлува в региона на Босилеградско и в продължение на два дни мародерства над мирното българско население. В селата Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Долна и Горна Ръжана, по изключително нечовечен метод са убити 32-ма мирни поданици по домовете им. Това са главно възрастни, дами и деца, измежду които две деца са изгорели в една запалена къща. Изгорени са 317 къщи и други постройки. Ограбени са добитък, полезности и хранителни артикули. По-голяма от част от популацията е предизвестено и съумява да се избави с бягство. Никъде по пътя си сръбските разбойници не срещат български военни елементи и това им разрешава безнаказано да издевателстват. В някои планински махали самоорганизирали се локални селяни оказват въоръжена опозиция с цел да обезпечат бягството на дамите и децата си пред погрома. При първи конфликт със сборна рота от Кюстендил, Пекянец се отдръпва към Косово.

" Този тежък и печален миг от ориста на българите в Босилеградско за жалост не се учи в учебниците по история. Мъките на българите в Западните околности доста десетилетия наред са отвън фокуса на внимание на политиците ни. А доста от тях искрено се възхищават от страната и идеологията, която разреши на Пекянец да пролее потоци почтена кръв на нашите сънародници от Западните околности.

Докато България се прехласваше по " сръбското ", българите в този завършек на Сърбия понижиха няколко пъти, а Белград ехидно отхвърля да извърши уговорките, които е поел със заграбването на тези земи.

" Български " историци пък се стараеха да оправдаят килъра и вместо него да обругаят българските бойци, които унищожиха кръвожадната орда на злодея.

Българската страна е в дълг към българите от Западните околности. Българското общество - също ", разяснява юристът Станислав Станев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР