На днешната дата преди 117 години започва строителството на Варненския

...
На днешната дата преди 117 години започва строителството на Варненския
Коментари Харесай

На днешната дата преди 117 години започва строителството на Аквариума във Варна

На днешната дата преди 117 години стартира строителството на Варненския аквариум. Историята на постройката, в която се обитава и която е строена точно с концепция за проучване на водния свят, датира още от 1906 година, научи Moreto.net.

Тогава Цар Фердинанд разпорежда на доктор Параскев Стоянов да провежда морска станция, като дава обещание цялостната си поддръжка. Монархът търси препоръки от шефа на неаполската зоологическа градина и желае подпомагане от него. Д-р Стоянов пък води диалози с Общинския съвет и съумява да обезпечи терен за повдигането на постройката. Така на 22 октомври е положен главният камък на постройката, а на събитието участват редица публични лица.

С плана на зданието се заема проектант Дабко Дабков, сътворил голяма част от емблематичните здания във Варна. Постройката е приключена няколко години по-късно. Внушителното здание се извисява над морския бряг и се вижда от всички направления. В сегашното постройката е опасана с растителност и остава някак сгушена в дървесната градина. Фасадата включва барелефни изображения на голяма мида и някои от най-разпространените скотски типове в Черно море.

Въпреки приключването на градежа през 1911 година, постройката не съумява да проработи по предопределение. Започва Балканската война. Това не дава опция да бъде приключено обзавеждането й.

На идващ стадий, с цел да бъдат завършени по-бързо довършителните работи, постройката е предадена на Софийския университет. Стига се обаче до наново преустановяване на дейностите през 1915 година поради започването на Първата международна война. Сградата на Аквариума става леговище на войскови елементи. Използвана е още от Машинното учебно заведение до 1922 година и от Рибарското учебно заведение до 1930 година.

В последна сметка обаче през 1932 година се стига до формалното разкриване на Аквариума от Цар Борис III. Морската биологична станция отваря порти на 17 юли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР