На днешната дата отбелязваме 30 години от началото на демократичните

...
На днешната дата отбелязваме 30 години от началото на демократичните
Коментари Харесай

Отвъд Стената: 30 години от началото на демократичните промени в България

На днешната дата означаваме 30 години от началото на демократичните промени в България. Политиците направиха равносметка за миналите години.
30 година от рухването на комунизма у нас: Грешки и триумфи на хората, взели участие в смяната След 33-годишно ръководство на 10 ноември 1989 година Тодор Живков е освободен от поста общоприет секретар на Българска комунистическа партия
Президент, министър председател и ръководител на Народното събрание означиха годишнината от измененията с постове в обществените мрежи.

На днешната дата през 1989 година на пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков е свален от поста общоприет секретар на компартията.

Оценката на президента Румен Радев, е че тогава България е поела с възторг по нов път, само че вярата се е сблъскала с дълбоки обществено-икономически разтърсвания, за които сме платили висока цена – материална и духовна беднотия.

А министър председателят Бойко Борисов написа в профила си във „ Фейсбук”, че с доста работа и старания през днешния ден България е друга и тук се живее доста по-добре. Според премиера през тези 30 години сме минали през доста компликации, само че те към този момент са в предишното.

Борисов акцентира, че България е член на НАТО и на Европейски Съюз, пътуваме свободно по света, Брутният вътрешен продукт бележи растеж всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско равнище.

В статуса си ръководителят на националното заседание Цвета Караянчева си спомня, че новините към рухването на Тодор Живков преди 30 години съвпаднали с появяването на щерка ѝ Калина и времето на фантазиите за нов живот, само че и на подправените обещания.

В профила си председателката на Народното събрание се обръща към щерка си и внуците със съвет: Според едно американско проучване дисидентите в страните от Източен блок са 1120. Малобройни, само че доста почтени – това е общото мнение за репресираните от режима у нас.

На 10 ноември 1989 година и в компартията се опасяват да не се пролее кръв. С този претекст близкият до Живков Георги Джагаров отхвърля да поддържа искане за отсрочване на пленума, на който ще се гласоподава оставката на първия секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

В идващите месец-два соцлагерът се сгромолясва. Три години по-късно политологът Франсис Фукояма написа книгата „ Краят на историята”, в която предвижда, че демократичните демокрации ще победят в международен мащаб.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР