На днешната дата излиза Apple II – първият масово използван

...
На днешната дата излиза Apple II – първият масово използван
Коментари Харесай

На този ден в историята - Излиза Apple II – първият масово използван персонален компютър

На днешната дата излиза Apple II – първият всеобщо употребен личен компютър. Неговият директен предходник Apple I - модел, пуснат в лимитирана серия и предопределен за фенове на електрониката, проправя път на доста от характерностите, с помощта на които Apple II реализира неповторим за времето си пазарен триумф.

През 1980-те и при започване на 90-те Apple II е на процедура общоприетият компютър за американските учебни заведения, колежи и университети. Става известен и измежду бизнес потребителите с първата изчислителна стратегия VisiCalc.

С известни релативно леки модификации се създава до 1993 година

Уникално за Apple II е и въвеждането на пъстър екран, графичен режим с висока разграничителна дарба, тон, както и вграденият език за програмиране Бейсик. В съпоставяне с по-ранни разработки Apple II е доста по-достъпен и комфортен за потребление. С това той бележи началото на всеобщото разпространяване на персоналните компютри - това е първият модел, предопределен за всеобщия консуматор, а освен за експерти.

Българският " Правец 82 " е основан като негово копие, пригодено за разработване с създавани в Съвет за икономическа взаимопомощ интегрални схеми.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР