На честването на 160-ата годишнина от основаването на Болрадската гимназия

...
На честването на 160-ата годишнина от основаването на Болрадската гимназия
Коментари Харесай

Р. Манджукова: Болградската гимназия бележи началото на средното образование в България

На честването на 160-ата годишнина от основаването на Болрадската гимназия ще се съберат вицепрезидентът Илияна Йотова, която от няколко дни в Украйна, и министър председателят Бойко Борисов. Райна Манджукова – бесарабска българка, която е част от делегацията на вицепрезидента Илияна Йотова, показа за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “
" Това е празник на всички българи. Този интерес не е просто интерес към бесарабските българи. В този съответен ден, това е интерес и внимание към тази реликва - Болградската гимназия, учредена през 1858 година от българските преселници в Бесарабия. Тя не е просто едно огромно учебно заведение, това е началото на междинното обучение в България. Това е първата гимназия на България, въпреки и учредена отвън тогавашните граници на империята.

Президентът на Украйна Петро Порошенко припознава гимназията като своя, тъй като е учил там преди фамилията му да се реалокира, добави Манджукова. Церемонията в  гимназията няма да се разграничава от нормалните тържества в нея, изясни тя.

„ Традиционно, ще бъдат положени венци на паметника на Георги С. Раковски, чието име носи възродената преди 25 години гимназия.  Честваме освен 160 години от основаването на учебното заведение, а и 25 години от възобновяване на статута му като гимназия, тъй като след 1944-а година става приблизително учебно заведение номер едно и по този начин остава до 1993-та година, когато с помощта на усилието на локалните бесарабски българи е върнат статутът на гимназия и сега е едно от елитните образователни заведения на Южна Украйна “

Според Манджукова, „ асимилацията не заплашва българите от Бесарабия “ поради закона за образованието, каквито изявления имаше български медии: 

„ Тези страхове са единствено една алена лампичка, която споделя, че би трябвало да сме будни, че би трябвало да следим какво се случва “.

Българските институции са наясно с казуса и желаят от украинските управляващи консолидацията в Украйна да не визира българските обитаеми места. Въпросът към този момент е бил поставян в предишното и има уверения, че това ще бъде изпълнено.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР