На брифинг в 16:30 часа, обявен официално малко над половин

...
На брифинг в 16:30 часа, обявен официално малко над половин
Коментари Харесай

Караниколов избегна определени въпроси за ситуацията във военно-промишления комплекс

На брифинг в 16:30 часа, разгласен публично малко над половин час по-рано, икономическият министър Емил Караниколов направи коментар за обстановката във военно-промишления комплекс. Той хвърли повече светлина върху настоящата обстановка по отношение на " Емко " и " Кинтекс ", само че не сподели нищо ново за " Дунарит ", откакто на 6 септември разгласи, че през днешния ден (15 септември) би трябвало да е подготвен разбор за задълженията на русенския боен цех към други предприятия и вероятно да каже дали страната ще продължи с опитите си да одържави предприятието. Караниколов не откри време и за въпросите на Actualno.com , само че отговори на въпроси на други медии.

Държавна консолидационна компания (ДКК) няма да заплати получените от " Дунарит " пари (бел. ред. - 47 млн. лева) по дълга към КТБ на никакви други сдружения. Тези пари ще отидат в масата на несъстоятелността на КТБ, увери Караниколов.

Съветът на шефовете на " Кинтекс " самичък е решил да преразгледа връзките си с „ Емко “, поради последните събития към компанията на Емилия Гебрев, която е с краткотрайно лишен лиценз , съобщи икономическият министър по тематиката " военно-промишлен комплекс ". Той мигновено посочи, че при неуспех на тези поръчки " Кинтекс " щели да заплащат доста повече като неустойки, в сравнение с " Емко ". Припомняме, че позицията на " Емко " е, че страната преднамерено е предиздвикала " Кинтекс " да се откаже от договорните връзки.

За да извърши към този момент предоставени и задвижени поръчки, " Кинтекс " ги е трансферирал на ВМЗ , сподели още Караниколов. Като производител по тези поръчки парите ще вземе ВМЗ, а като медиатор - " Кинтекс ", а страната ще вземе дори по-големи дивиденти, добави министърът. Прехвърлянето на поръчките няма да значи заплащане на неустойки, посочи Караниколов.

Какво се случва с " Емко "

Относно лиценза, получихме три констативни протокола от " Емко " преди две седмици – всичките от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР). В два от тях беше установено, че са отстранени нарушавания, само че в третия има наставление за нови дейности, които би трябвало да бъдат направени в период от един месец, стана ясно от думите на Емил Караниколов. Той добави, че имало установени нередности и от Пожарна сигурност, а от там нямало информация дали са отстранени тези нередности.

Министърът уточни, че информацията щяла да се прегледа на Междуведомствения съвет в понеделник, 18 септември, от 14:30 часа. Караниколов посочи, че там ще бъде и военният министър Красимир Каракачанов, като добави, че било неточно изказванието, че до момента не бил взел участие.

Караниколов напомни по какъв начин изобщо се роди въпросът " Емко ". Преди два месеца бил подаден сигнал от Министерство на вътрешните работи на работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) и Икономическа полиция за погрешно предпазване на муниции. Затова и било взето решение за прекъсване за 6 месеца на лиценза на " Емко " за импорт и експорт на оръжие. " Нека управлението на " Емко " се погрижи да в профил нередностите и лицензът ще бъде върнат незабавно ", подсигурява Караниколов, който акцентира, че това зависело от информацията, която щял да получи от полицията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР