На брега на френския полуостров Бретан свещеник, създава фантастичен набор

...
На брега на френския полуостров Бретан свещеник, създава фантастичен набор
Коментари Харесай

Свещеникът, заради чиито скални скулптури създават нова трамвайна линия

На брега на френския полуостров Бретан духовник, основава приказен набор от морски статуи.

С същинско Адолф Жулиен Форе, той е ръкоположен за духовник през 1863 година Служи в няколко енории, до момента в който не губи слуха си, което го принуждава да се пенсионира.

Той намира леговище в дребното селце Ротеноф, на към пет километра североизточно от Сен Мало.

Без предходни художествени знания, Форе се увлича по скулптурата и сред 1894 и 1907 година основава голям брой творби от дърво, изложени в къщата му, която трансформира в нещо като музей. Мъжът е изваял всичко - от тотемни стълбове до политически фигури от това време, светци, митологични същества, животни и други.

Но безспорно най-известната му работа са повече от 300 статуи, издълбани непосредствено върху гранитните скали по Изумрудения бряг (Кот д'Емерод) - монументална работа навън, изложена на милостта на морска ерозия.

Ансамбълът включва свободно стоящи фигури и най-вече барелефи, които Форе оцветява в ярки цветове (предимно в синьо, ярко жълто, кестеняво и шоколадови тонове) и чиито черти той акцентира с нанасяне на катран.
View this post on Instagram
A post shared by Jonrévique (@jonrevique)

Те съставляват фантастични фигури от неговото въображение, само че и от неговите прочити на историята и географията, както и на настоящите събития от вестниците. Клеопатра, Наполеон, кралица Виктория, Мерлин или Гаргантюа са единствено някои от героите, които могат да бъдат разпознати измежду скулптурите.

Всяка зима Форе реставрира работите си, почиства ги и ги пребоядисва, с цел да бъдат подготвени за идната вълна от гости през лятото. Те се трансформират в такава атракция, че през 1896 година град Сен-Мало сътвори трамвайна линия, особено с цел да се оправи с огромния напор от туристи, пристигнали да видят скалите.
View this post on Instagram
A post shared by Lison (@glxlison)

Парализа през 1907 година, която визира и речта му, принуждава Форе да прекъсне всичките си действия. Той умира три години по-късно, на 10 февруари 1910 година, споделя Amusing Planet.

През идващите години работата му е към момента известна и доста любопитни хора се стичат в Ротеньоф, с цел да видят странните статуи по скалите на брега. През 1925 година са преброени 80 000 годишни визити. През 2012 година мястото към момента се радва на към 40 000 визити годишно.

С течение на времето творбите от дърво изчезват и през днешния ден не се знае къде се намира нито едно от тях. Скулптурите върху скалите край морето също стартират да се скапват, губейки всичките си цветове. Малко по малко морската вода, селитрата и неприятното време ги разяждат до степен, че през днешния ден те са застрашени от изгубване.

От 2010 година съществува Асоциация на приятелите на творчеството на отец Форе, която се пробва да резервира паметта му, като организира изложения, обиколки с екскурзовод и работи по поддръжката на скулптурите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР