На бойното поле Аризона, ключови независими гласоподаватели осъждат Тръмп, подкрепят обвинението в изборите в Джорджия

...
От Тим ​​РийдФЕНИКС (Ройтерс) – Марк Кларк е независим избирател
Коментари Харесай

От Тим ​​Рийд

ФЕНИКС (Ройтерс) – Марк Кларк е независим избирател в президентския бойен щат Аризона. През 2016 г. той гласува за Доналд Тръмп, но когато бившият президент републиканец се яви в затвора в Джорджия в четвъртък по криминални обвинения в опит за отмяна на президентските избори през 2020 г., Кларк каза, че никога повече няма да го подкрепи.

„Той се заблуждава. Той все още твърди, че изборите през 2020 г. са били измамни. В Грузия той определено се опитваше да спечели гласове, които нямаше. Това е незаконен процес. Абсолютно подкрепям обвинението в Грузия. Съдебната система трябва да се справи и аз не мисля, че трябва да бъде помилван", каза 77-годишният Кларк в търговски център в северен Финикс.

Тъй като Тръмп беше арестуван за пореден път в четвъртък след четвъртото му обвинение тази година - и второто, свързано с усилията му да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън - подкрепата му сред републиканските гласоподаватели нараства.

Но това е по-тревожно в дългосрочен план за Тръмп, който е фаворит с голяма преднина в надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г., е реакцията сред независими като Кларк на правните му проблеми.

Аризона е един от шестте променящи се президентски щата, които ще имат голяма дума в това кой ще спечели изборите през следващия ноември, и която Байдън спечели с малко над 10 000 гласа през 2020 г.

Независимите сега са най-големият блок за гласуване в щата, превъзхождайки републиканците и демократите, според нови данни за регистрация на гласоподаватели, публикувани миналия месец от държавния секретар на Аризона .

В интервюта на Ройтерс с 15 независими лица в Аризона относно ареста на Тръмп в Джорджия в четвъртък, само един каза, че вероятно ще подкрепи Тръмп следващия ноември. Останалите, като Кларк, бяха отблъснати от усилията на Тръмп да отмени изборите през 2020 г. и от това, което те виждат като ролята му в подстрекаването на нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от неговите поддръжници.

„Аз Радвам се, че е обвинен“, каза Сюзън Ейткен, 71, регистрирана независима, която гласува за Тръмп през 2016 г. Ейткен каза, че подкрепя обвиненията на Джорджия.

„Той вече говореше за отмяна на изборите още преди той загуби. Всеки друг щеше да е в затвора досега."

Говорител на Тръмп не коментира това, което той описа като малка, ненаучна извадка от независими избиратели.

През юли Проучване на Reuters/Ipsos, 37% от независимите в национален мащаб казват, че наказателните дела срещу Тръмп ги правят по-малко вероятно да гласуват за него за президент, в сравнение с 8%, които казват, че е по-вероятно да го направят.

НЕЗАВИСИМИ НЕРЕШЕНИ

Тръмп е изправен пред 13 обвинения в престъпления, включително рекет, който обикновено се използва за насочване към организираната престъпност, за оказване на натиск върху държавни служители в Джорджия да отменят загубата му на изборите и създаване на нелегитимен списък от избиратели, за да подкопае официалното удостоверяване на Конгреса на Победата на Байдън.

Тръмп също е изправен пред обвинения в щата Ню Йорк за предполагаемо плащане на пари на порнозвезда, както и две групи федерални обвинения – един случай във Вашингтон, включващ намеса в избори, и един в Маями, включващ секретни документи, които той задържан, след като напусна поста през 2021 г.

Той е изправен пред общо 91 криминални обвинения.

Том Райли, политически професор в Държавния университет на Аризона, който е автор на проучвания за независими избиратели, каза, че последните избори в Аризона и в други щати на бойното поле показват, че независимите са били ключовите люлеещи се гласове при тесни избори.

"Печелившата партия в последните четири изборни цикъла имаше политически независими", каза Райли. В Аризона през 2020 г. - която Байдън спечели с по-малко от процентен пункт - Байдън превъзхожда независимите с 9% пред Тръмп, което показва колко решаващи са те за победата на Байдън в щата, каза Райли.

Независимите все още не са решават кой кандидат за 2024 г. предпочитат, като всеки пети предпочита Байдън, същият брой предпочита Тръмп, а мнозинството не е решило в анкетата на Reuters/Ipsos през юли.

Стратезите казаха, че докато последното обвинение ще помогне Ако Тръмп затвърди подкрепата си в базата си и спечели номинацията на републиканците, способността му да се възползва от правните си проблеми ще бъде по-ограничена на общите избори следващата година, когато ще трябва да спечели по-скептичните умерени републиканци и независимите.

Стю Ротенберг, политически анализатор, който не е партиен, каза, че Тръмп е в опасност да загуби достатъчно независими и умерени, за да загуби изборите догодина, отчасти поради обвиненията.

„Близките избори се печелят в периферията ”, каза Ротенберг.

Но някои независими все още подкрепят нахалния бивш телевизионен риалити шоумен, който твърди без доказателства, че е жертва на съдебна система, предубедена срещу републиканците.

„Аз би гласувал за Тръмп, въпреки че е обвинен“, каза Дан Гилбанк, 60. „Това обвинение е политически хит.“

(Репортаж от Тим ​​Рийд във Финикс, монтаж от Рос Колвин и Алистър Бел )

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР