На безпрецедентен случай се натъкнаха полицейски служители от РПУ-Сандански по

...
На безпрецедентен случай се натъкнаха полицейски служители от РПУ-Сандански по
Коментари Харесай

Куриоз: Роден в гръцки затвор, Александър от Поленица живее 26 години без ЕГН

На невиждан случай се натъкнаха полицейски чиновници от РПУ-Сандански по време на наркоакция, оповестява локалният уебсайт Struma. При интервенция " Антидрога " в локалното село Поленица те откриват две пликчета канабис, скрити в пералня. Но не това е най-голямата им находка, а притежателят на дома, показал се като Александър Трайков.

Оказало се, че 26-годишният мъж няма нито документи, нито ЕГН, защото бил роден в женското поделение на пандиза в Солун. Като бебе с майка му напущат Гърция и влизат незаконно в България. Заселват се в къщата в санданското село Поленица и заживяват там.

Никой от околните му не се е погрижил да " узакони " Александър - детето растяло без всевъзможни документи, не е имало ЕГН, персонална карта, доктор, не е стъпало на учебно заведение... Живеел е на село, отглеждан от майка си, която обаче умряла преди няколко години. Покойник е и татко му. В Поленица живеят няколко братя и сестри на Александър, които му оказват помощ да оцелее.

Сега живее самичък в къщата и съгласно локалното издание очевидно някой го е употребявал да съхранява или продава канабиса, с цел да изкара някой лев.

Александър Трайков е освободен от ареста, формирано е дело за откритата в пералнята му марихуана.

Над 220 000 български жители живеят без документи за идентичност е открило изследване, осъществено в границите на Национална застъпническа акция " Невидимите, които виждаме ". Тези хора са лишени от достъп здравни и обществени и на процедура ги оставя без гражданска еднаквост.

Една част от тези хора в никакъв случай не са имали документ за идентичност, а други не могат да си възобновят изтеклите персонални карти.

Броят на хората без персонални документи внезапно се усилва след смяна в закона за гражданска регистрация преди 12 години.  " Да си извадиш документ се желае адресна регистрация, с цел да имаш адресна регистрация би трябвало надлежно или да имаш документ за благосъстоятелност на жилище или този човек, който ти е дал заслон, да попълни декларация, да се съгласи и да съобщи предпочитание, единодушието си за това, че ти може да се регистрираш там ", сподели авторката на изследването Снежана Костадинова. 

Без персонална карта тези хора изгубват своята гражданска еднаквост, престават да съществуват в правния мир, стават невидими, невидими стават и техните деца.

" Вие знаете, персоналният документ е и право, и обвързване. Ако нямаш персонален документ, не можеш да сключиш трудов контракт, надлежно не могат да се заплащат налозите, в същото време не можеш да отидеш, нямаш достъп до здравни услуги, не можеш да си запишеш, може да имаш проблеми да си запишеш детето на персонален доктор ", сподели координаторът Люба Батенбергска.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР