На базата на нашето нововъведение при много хора се забеляза

...
На базата на нашето нововъведение при много хора се забеляза
Коментари Харесай

Милош Козак: Чрез нашето нововъведение диабетиците 80-90% от времето в денонощието са в норма

На базата на нашето изобретение при доста хора се видя голям прогрес в преодоляването на диабета, което значи, че 80-90% от времето в денонощието те са в норма на кръвна глюкоза като при същински здрав човек.

Това съобщи в изявление БГНЕС основателят на така наречен „ неестествен панкреас “ Милош Козак, който бе специфичен посетител на Третата национална среща по новаторско лекуване на диабет, която провежда Сдружение с нестопанска цел „ Култура без граници ”. Андроид АПС /система за неестествен панкреас - бел.а./ се дефинира от специалистите като „ софтуерна гражданска война в лечението на диабета ”.
До момента към 300 души в света употребяват основания от Милош Козак софтуерен артикул, България се подрежда на 3-то място в тази ранглиста - с 40 души.

Хората го назовават неестествен панкреас, само че вярно е да се дефинира като затворена система, означи Милош Козак. И изясни - тъй като действителният панкреас в човешкия организъм работи доста по-добре, в сравнение с която и да е система. А нашата система чете кръвната глюкоза и дава подобаваща доза инсулин през инсулиновата помпа. Тъй като е доста комплицирано да се грижиш за един диабетик или за дете с диабет тази система може доста да им помогне. Андроид АПС - системата за неестествен панкреас употребява кръвната глюкоза от глюкозния датчик и планува в близко бъдеще накъде може да тръгне тя като стартира да калкулира инсулиноподаването, посочи Козак. Ако се установи повишаване на кръвната глюкоза, тогава тя стартира да подава повече инсулин през инсулиновата помпа, само че в случай че види, че се намалява кръвната захар, тогава стартира да понижава подаването на инсулина.

Системата ни не е панацея, работи самостоятелно, само че хората, с които поддържаме връзка ни осведомят, че имат най-малко 20-30% усъвършенстване в своя надзор, уточни Козак. Проблем в света е, че няма изнамерено средство, с което да се овладее диабета. Затова започнахме придвижването „ Ние не чакаме ”, сподели той. Лекарите ни твърдят, че всяка поредна година ще има такова решение, само че то не идва и ние взехме нещата в лични ръце. Приложението ни „ неестествен панкреас ” се употребява от 2 години, а във вашата страна то навлиза в същия интервал от време. Истината е, че България беше първата страна, дружно с Чехия, в които стартира да се употребява програмата, акцентира Козак.

Диабетът не е едно, а е група болести, а аз се занимавам особено с Тип 1, който на този стадий се смята автоимунен, т.е. организмът самоунищожава клетките, които създават инсулин, съобщи проф. Мая Константинова, експерт по детска ендокринология, подкрепила и интензивно работеща за самодейността. Смята се, че има и външни фактори - храна, инфекции и други, след което процесът продължава самостоятелно според от имунната отбрана на организма, т.е. мъчно е да се откри единствено едно решение. Но в този момент, на този стадий се счита, че, може би, ще се откри лек за диабета - посредством изкуствената панкреасна жлеза, помпа и датчик и ръководство на инсулиновата помпа. Другото решение е панкреасни кафези, които да бъдат вградени в човешкото тяло и които да създават инсулин, уточни проф. Константинова. Това са двете тактики, само че коя от тях ще бъде по-решаващата е мъчно да се каже. Заставам твърдо зад напъните на безусловно всеки родител или възрастен човек, който желае да помогне, а тази система с потребление на актуалните технологии е в тази посока, означи тя.

Рисковите фактори за диабет утежняват прогнозата за качеството на живот - те са свързани освен с диабета, само че и с високото артериално налягане, със напрежението, с наднорменото тегло, с тютюнопушенето, разяснява проф. Константинова.

Направих програмата през 2013 година, тъй като самият аз съм диабетик и се пробвах да си подобря положението, показа и Росен Върбанов, програмист, основател на Google приложението Diabetes M. Започнах да го пиша за себе си, с цел да бъде бързо и елементарно, само че се оказа, че за половин-една година стана доста известно. Тогава се запитах за какво и всички останали диабетици да не могат да получат подобен надзор, уточни Върбанов. Продължих да доразработвам програмата - за диабетици с инжекции вид 2, а приложението се конфигурира както се прави за помпа, само че с указания какъв инсулин да си постави. На господин Козак приложението към този момент е една стъпка напред, само че пътят е доста дълъг, по тази причина е добре, че се събираме и обменяме хрумвания, счита Върбанов.

От диабетика се изисква той самичък да може да управлява лекуването си, добави програмистът Румен Георгиев. Затова с навлизането на технологиите и тази система е по-лесно даже за едно дете да натисне един бутон, в сравнение с да взема по-сложни решения, продължи той. За да се употребява системата на господин Козак е належащо детето да има най-малко главно обучение, с цел да може дейно да я ръководи, сподели той.

Основният акцент на нашата среща е взаимопомощ, съобщи и Росица Пандова, ръководител на организацията „ Култура без граници ”, която провежда днешното събитие. Системата разрешава отдалечено да се сигнализира, с цел да може да се подава инсулин на диабетика или да се обади човек на детето си и да го посъветва да хапне захарче, тъй като е нужен бърз въглехидрат. Това е огромна вяра, въпреки да е предпоследната стъпка към изкуствения панкреас, счита тя. Но пътят не е чак толкоз дълъг, светлината в тунела се вижда, изкуственият панкреас в най-скоро време ще бъде реалност, технологиите могат и да изпреварят медицината, изрази вяра Пандова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР