На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение

...
На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение
Коментари Харесай

Към края на февруари излишъкът е близо 1 млрд. лв. отчетоха от Министерството на финансите

На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към февруари 2024 година е позитивно в размер на 994,4 млн. лева . (0,5 % от прогнозния БВП). Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари 2024 година нарастват с 5,4 на 100 по отношение на същия интервал на 2023 година

Това оповестиха от Министерството на финансите.

Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на март да бъде остатък в размер на 0,4 милиарда лева (0,2 % от прогнозния БВП), оповестиха от Министерството на финансите (МФ).

Според данните приходите, помощите и даренията по КФП към март нарастват с към 7,5 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година.

От МФ означават още, че в края на март Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) изплати в цялостен размер всички отговорности към производители на електрическа сила в осъществяване на член 36б, алинея 1 от Закона за енергетиката.

Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари са в размер на 9 963,3 млн. лева или 13,2 % от годишните планове. Постъпленията нарастват с 512,0 млн. лева (5,4 процента) по отношение на регистрираните към февруари 2023 година За този растеж принос имат най-много данъчните доходи, които нарастват номинално по отношение на същия интервал на 2023 година 462,0 млн. лева (6,1 процента), до момента в който неданъчните доходи нарастват със 72,3 млн. лева (4,8 процента).

Разходите по КФП (включително на България в бюджета на ЕС) към февруари възлизат на 8 969,0 млн. лева, което е 11,0 % от годишните планове.

В хода на осъществяването на бюджета за 2024 година тези средства ще бъдат предоставяни с акт на Министерския съвет въз основата на подписани съглашения с Министерство на регионалното развитие като прехвърляния за общините за финансиране на Инвестиционната стратегия за общински планове.

Размерът на фискалния запас към 29 февруари е 12,9 милиарда лева, в които 10,9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 2,0 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР