На база брой на превозените пътници унгарският превозвач има най-голям

...
На база брой на превозените пътници унгарският превозвач има най-голям
Коментари Харесай

Wizz Air срещу Летище София

На база брой на превозените пасажери унгарският транспортьор има максимален пазарен дял в България от 32.3%, следва ги Ryanair с 18.2%, а на трето място е " България ер " с 14%, оповестиха от Wizz Air

© Надежда Чипева Още по тематиката
Близо 1 млн. пасажери повече на летище София през първото полугодие

Ръстът е предстоящ на фона на мощната конкуренция сред Wizz Air и Ryanair
17 юли 2017
Защо закъсняват полетите на " България ер "

Финансовите загуби за самолетната компания се чака да са 1.5 млн. лева
6 юли 2017
От салфетката в бара до небето на евтините билети

Как работи low cost моделът на самолетните компании
31 мар 2017
" Летище София ": Гответе се за огромното очакване

С идването на Ryanair летище София се препълни. Сега казусът с опашките се мести от остарелия на новия терминал
20 яну 2017
Как Терминал 2 стана Терминал 1

" Летище София " изравни таксите на двата терминала, с цел да може Ryanair да се реалокира на новия
19 яну 2017 Нискотарифната самолетна компания Wizz Air е подала нова тъжба против размера на таксите на летище София. Този път за 2018 година

Проблемът стартира откакто в края на октомври 2016 година с решение на изпълнителния шеф на " Летище София " таксите на двата терминала на аерогарата бяха изравнени. Целта беше Ryanair да се реалокира на новия терминал, защото остарелият Терминал 1 утесня за полетите и на двете огромни нискотарифни самолетни компании.

Таксите бяха изравнени " без диференциация по терминали и дестинация на полета ". Т.е. таксата за пасажери на новия терминал беше понижена от 11.5 евро на 5.5 евро (за деца таксата е наполовина), като всички самолетни компании започнаха да заплащат еднообразно без значение дали употребяват новата или остарялата постройка.

Операцията реши един проблем - с прекомерната натовареност в остарялата постройка, само че сътвори неравнопоставеност сред тези самолетни компании, които останаха на остарелия терминал, предлагащ по-лоши условия за пасажерите и тези на новия. Най-големият пострадал е Wizz Air, която дълго време беше главната причина за растежа на бизнеса на летището. Освен че е в по-неизгодна бизнес позиция от компанията настояват, че самото летище търпи загуби от 8-10 млн. лева поради изравненото тарифиране.

Авиокомпанията към този момент подаде една тъжба за таксите през 2017 година, като сега тя доближи до Административен съд – София град. За 2018 година идентичните такси на двата терминала остават, е решило летището. Резултатът е нова тъжба.

Нова година остарял шанс
Жалбата против размера на таксите за 2018 година е импортирана в Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (към Министерство на транспорта) на 14 ноември 2017 година Тя е против решението за установяване на размера на летищните такси, подписано от изпълнителния шеф на " Летище София " на 30 октомври 2017 година " Решението влиза в несъгласие с главните правила на обязаност на разноските, бистрота и недискриминация ", написа в жалбата.

" Практически, единственото пояснение за изравняването на такса пасажери през 2017 година е уравновесено систематизиране на пасажерите на двата терминала, без да се регистрират техните особености, инфраструктура, качество на услуги, разноски за поддръжка и така нататък Съществувалата до края на 2016 година диференциация на такса пасажери съгласно терминала, беше аргументирана в консултациите през 2015 година като разлика, основана на разлика в разноските ", се споделя още в нея. От Wizz Air считат, че летищните такси следва да регистрират конкурентните преимущества, които получават превозвачите, ползващи Терминал 2 като достъп до метро, по-нова и просторна постройка, пространства за self check-in, опция за електронен паспортен надзор и по-добра инфраструктура като цяло.

Вече в съда

Новата тъжба до Групово дело " ГВА " в огромна степен повтаря предходната по тематиката от ноември 2016 година Тя нямаше огромен триумф в транспортното министерство. Първоначално през юни 2017 година ГВА върна решението за установяване на размера на таксите на " Летище София " за преразглеждане, защото е било належащо в допълнение счетоводно и финансово обосноваване. Това беше направено по-късно, а сметката сподели, че разноските на летището и бруто приходите от такса " Пътници " са 15.6 млн. лева, и на база прогнозния брой заминаващи образуваната себестойност на таксата е 5.497 евро.

" Считам, че с по този начин плануваният размер на разноските и приходите от такса Пътници, летищният оператор е постигнал резултата на разходно-ориентирано установяване на размера на такса Пътници ", написа в края на юни 2017 година Станимир Левеш, основен шеф на Групово дело ГВА, като дефинитивно удостоверява таксите, избрани от летището.

Така таксите на летището за 2017 година и по-специално решението на шефа на ГВА към този момент се апелира от Wizz Air в Административен съд – София град, като съвещанието по делото е трябвало да се организира на 14 ноември, само че е било отсрочено.

Днес пред публицисти Габор Васархели, управител " Корпоративни връзки " разгласи, че в случай че се наложи, самолетната компания ще апелира проблема и пред европейските институции.

Проблемите на " България ер "

В съда има още една тъжба по въпроса с таксите. Тя е на " България ер ", която употребява новия терминал. С уеднаквяването на такса пасажер " без диференциация по терминали и дестинация на полета " е поправена и такса пасажер за вътрешните полети, която преди е била 4.4 евро, т.е. има лека смяна нагоре. Според националния авиопревозвач услугата за пасажерите, заминаващи по вътрешните линии, не е идентична с тази за пасажерите, пътуващи в чужбина.

" България ер " подаде тъжба до ГВА, а след това и в съда, макар че като доскорошен ползвател на новия терминал с редица интернационалните полети би трябвало да излиза на плюс от новото пътническо уравнение и макар задълженията си към летището. Ръст на инат на таксите

Въпреки проблемите с таксите унгарският нискобюджетен транспортьор Wizz air регистрира растеж на броя на пасажерите си от и за България с 43% за последните 10 месеца, като чака нарастване от 30% през идната година. Преди ден Wizz Air разгласи, че са създали поръчка за 146 самолета Airbus, като сега тя разполага с 87. От март самолетната компания пуска 4 нови линии до Атина, Ница, Лисабон и Малага, като усилва и броя на полетите си по 8 линии. От сдружението обявиха, че на база брой на превозените пасажери те имат максимален пазарен дял в България от 32.3%. Следва ги Ryanair с 18.2%. На трето място е " България ер " с 14%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР