На Балканите гласът на една суперсила е от голямо значение.

...
На Балканите гласът на една суперсила е от голямо значение.
Коментари Харесай

Тръмп загуби Балканите - така бивш ръководител в ОССЕ иска САЩ да притиснат България за Македония

На Балканите гласът на една суперсила е от огромно значение. Кавалерските думи на държавния секретар на Съединени американски щати Джеймс Бейкър през юни 1991 година - " Нямаме куче в тази борба " - помогнаха да стартира насилственото раздробяване на Югославия. Подобна динамичност тече и през днешния ден, написа за Foreign Policy Едуард П. Джоузеф, учител по ръководство на спорове в Училището за напреднали интернационалните проучвания на Джонс Хопкинс. Служил е десетина години на Балканите, в това число в американската войска и като заместник-ръководител на задачата на ОССЕ в Косово, получил особено самопризнание от Държавният секретар Хилари Клинтън особено признава приноса на Едуард за попречване на рецесия сред Сърбия и Косово.

Икономическият дневен ред на администрацията на Тръмп без визия способства за най-рязкото утежняване на връзките, откакто войните в района завършиха преди две десетилетия. Администрацията се хвали, че президентът Доналд Тръмп е съумял да " обърне сюжета " на Балканите с фокуса си върху стопанската система и презрението за политическа ангажираност - и той го е направил. Сега не по-малко от шест най-вече спокойни страни - Сърбия, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, България и Северна Македония - в този момент изпитват рискови равнища на междуетническа токсичност, и всичко това е под наблюдението на администрацията на Тръмп.

В последния графичен образец висши американски чиновници този месец несъзнателно насърчиха един съдружник от НАТО, България, да заплаши с военна интервенция, Северна Македония. На 6 октомври министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър се срещна с българския си сътрудник Красимир Каракачанов, ослепителен националист с дълъг опит в рецензии против прилежаща Северна Македония. Миналия месец, на фона на нарастващ напън от неговото държавно управление, Каракачанов повтори опасността на София да блокира от дълго време отсрочените договаряния на Скопие за участие в Европейския съюз - дирек в трансатлантическата тактика за стабилизиране на Балканите.

Вместо да натиска Каракачанов за неговите провокации и да търси въздържаност, Министерството на защитата на Съединени американски щати черпи българският министър с уиски и похвали във Вашингтон, защото чиновниците договарят 10-годишна " пътна карта за съдействие в защитата " и продажбата на осем изтребителя F-16. Без намек за безпокойствие от диктатите на България, Еспър поздрави Каракачанов, който отвърна със личен привет към Тръмп. Рандевуто във Вашингтон бе последвано от посещаване в България на 20 октомври от върховен чиновник на Държавния департамент Р. Кларк Купър, който недвусмислено изрази " благодарността на Съединени американски щати към България за уговорката й към Алианса ".

Два дни по-късно Каракачанов шокира района, като намерено заплаши да изпрати български войски в Северна Македония. Каракачанов твърди, че Северна Македония заплашва " териториалната целокупност на България ", което значи, че София има casus belli. Не единствено, че администрацията на Тръмп не съумя да изпрати никакъв логичен сигнал преди този изблик, само че Съединени американски щати споделиха малко по-късно. На министъра на защитата на Северна Македония, Радмила Секеринска, се пада съответното, почтено неодобрение: " България е член на НАТО, а ние сме член на НАТО и това не е методът, по който членовете на алианса поддържат връзка или би трябвало да поддържат връзка. "

Мълчанието на Съединените щати е непростимо. Много изтъкнати българи не харесват издевателството на държавното управление над македонците по разногласията за еднаквост, отбелязвайки, че това ще навреди на самата България. За сметка на това предходната седмица София блокира влизането на Северна Македония във Frontex, европейската организация за ръководство на границите, отслабвайки способността на Скопие да спре незаконната миграция и да ревизира транснационалната престъпност на границата, която споделя с България. София е изолирана в границите на Европейски Съюз, което не разрешава, само че не може да попречи на страните членки да внасят двустранни разногласия в рамката за договаряния на Европейски Съюз. Непокаяното изказване на Каракачанов, че българските сили ще бъдат " приветствани " от македонците, единствено усложни аферата.

Продажбата от Съединени американски щати на F-16 на България не е опрощение за мълчанието на Еспър или това на сътрудниците му от Държавния департамент; способена администрация може да продаде F-16 на един съдружник от НАТО (България), без да предава различен (Северна Македония). Американските управляващи елементарно биха могли да припомнят на Каракачанов за личните му думи, изречени предишния месец пред парламентарна комисия, по отношение на напрежението сред Гърция и Турция: " Познаването на историята на връзките на Балканите... противоречивите въпроси сред съседите би трябвало да се вземат решение посредством договаряния и разговор, а не посредством потребление на закани и военна мощ. "
 Пендаровски и Заев: Македонската еднаквост не предстои на договаряния
Пендаровски и Заев: Македонската еднаквост не предстои на договаряния

Във връзка с продължаващите компликации в договарянията с България

Както и в България, недалновидната дипломация на Тръмп наложи още един рисков конус на мълчанието, този път над Сърбия. По време на срещата на върха на Овалния кабинет сред Сърбия и Косово на 4 септември президентът приветства уговорките на двете страни като " исторически " и " главен пробив ". На митингите Тръмп упорства, че заслужава Нобелова премия за мир, като се има поради, че неговата самодейност е " прекъсване на всеобщи убийства сред Сърбия и Косово ".

Всъщност хиперболата на Тръмп и уединеният фокус на неговата администрация върху икономическите въпроси има три нездравословни последствия. Първо, договорката за " икономическо нормализиране " смекчи натиска върху непримиримия Белград. Участвайки в самодейността на Белия дом, автократичният президент на Сърбия Александър Вучич, следващият корав националист, укрепи имиджа си без напън да направи обилни отстъпки на своя съперник.

Специалният делегат на Тръмп за Сърбия и Косово Ричард Гренел неведнъж акцентира, че Вашингтон е концентриран върху икономическите договорености и ще се обърне към значителния въпрос за взаимното признание (който Вучич желае да избегне), откакто икономическите разпореждания се утвърдят. Предсказуемо, ръководеният от Европейски Съюз разговор сред Сърбия и Косово, който се концентрира върху трънливите политически въпроси, се разклати. Това е необикновен проблем за изолирано, непризнато Косово, защото под натиска на Съединени американски щати се отхвърли от правото даже да кандидатства за участие в интернационалните организации - което докара до повече обвинявания сред Белград и Прищина.

Второ, защото администрацията на Тръмп е толкоз изгубена в имиджа на триумфа, Белград, сходно на София, знае, че може да разпространява своята нездравословен шовинизъм, без да се опасява от американски упреци. При изчислени провокации сръбският министър на защитата Александър Вулин неведнъж е употребявал мощно афектиран епитет за албанския народ в публични известия. Тогавашният външен министър Ивица Дачич насочва злокобна опасност против сърби, които оказват помощ в процеса, управителен от Европейски Съюз, за идентифициране на изчезнали лица - незавършения бизнес от всеобщите убийства през 90-те години, за които се базира Тръмп. Подобно на мафиотски дон, Дачич заплаши феновете на телевизия: " Какво ще вършим със сърби, които демонстрират на албанци къде са заровени телата? "

Докато американските чиновници остават неми, това провокира яростна реакция в Прищина от страна на държавното управление и опозицията. Председателят на Народното събрание на Косово, Вьоса Османи, съобщи, че тези реплики са доказателство, че " Сърбия към момента се води от... геноцидни мозъци ".

И най-после, защото администрацията към този момент прогласи неотложен триумф, тя си затвори очите за раздробяването на уговорките на Сърбия. В рамките на няколко дни след подписването в Овалния кабинет, сръбските управляващи върнаха възбраната против потреблението на 5G съоръжение от " ненадеждни снабдители " - евфемизъм за Huawei. В рамките на две седмици министър председателят Ана Бърнабич отвори център за нововъведения и развиване на Huawei в Белград, като похвали компанията като " един от най-големите и най-хубавите ни сътрудници " в " цифровата промяна на нашата стопанска система " в 5G и по-късно. Междувременно Китай продължава да уголемява връзките си със Сърбия, европейската " котва " на Пекин. Министърът на защитата Вулин неотдавна участва на обучение с жива пукотевица на неотдавна добити китайски безпилотни летателни апарати, като означи, че Пекин е трансферирал обвързваните технологии в Сърбия.

Този месец Вучич даде обещание на съветския дипломат в Сърбия, че през тази година ще бъде приключен газопровод, на фона на други планове в енергийната сфера, което опонира на уговорката на Белия дом да диверсифицира доставките на сила надалеч от Русия. След като получи позорен изобличение за своето раболепство в Белия дом, Вучич бе заставен да рецитира длъжностен лист със обещания пред Кремъл, в това число, че Сърбия в никакъв случай няма да се причислява към НАТО, в никакъв случай да не трансформира визията си за бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 година, в никакъв случай да не наложи наказания против Русия и да продължи другарската, сродна и самостоятелна политика по отношение на Русия макар рецензиите на Европейски Съюз. Вучич преди малко започва правния развой за откриването на задача на съветското министерство на защитата в Белград, задълбочавайки военните връзки с Москва.

Голямата изненада от сключването на покупко-продажби с администрацията - включването на Израел - може да приближи израелците до албанците и сърбите - само че не и сърбите и албанците по-близо един до различен. Зает със личните си измъчени връзки, Израел няма упоритост или дарба да предизвиква помиряването сред страните.

В резюме, хваленето на Тръмп за " огромен пробив " е довело до срив на връзките сред Сърбия и Косово. Няма признаци, че дипломацията на администрацията е направила нещо, с цел да спре възходящите многостранни връзки на Сърбия с Китай или дългогодишната й взаимозависимост от Русия. Всъщност Москва и Белград се радват на резултатите от изборите в Черна гора в края на август, които подтикнаха проруските, просръбските и антинатовските сили към зашеметяваща победа на изборите.

Администрацията за следващ път е хваната боса от акцента си върху " комерсиалната дипломация " за сметка на вниманието към диверсията от Москва и Белград. Длъжностните лица значително пренебрегнаха отчет на Държавния департамент през юни, базирайки се на опасенията на анализаторите и черногорското държавно управление от " координирана акция от дезинформация, агитация и провокации, някои от които идват от трети страни, които се стремят да разпалят етнонационалистическите разделения и да предизвикат спор посредством митингите. "

С хибридна акция за дезинформация, която някои анализатори съпоставят с намесата на Русия в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, сръбските и съветските артисти мощно повлияха на предизборната изразителност и изостриха поляризацията на черногорския електорат. Докато сръбските ботове заразиха обществените медии с подправени вести, съветските медии разпространяваха кръстоносния поход на Сръбската православна черква против новия закон на черногорското държавно управление за религиозна благосъстоятелност. Когато сръбските православни свещеници отхвърлиха да съблюдават рестриктивните мерки на COVID-19 в Черна гора, Москва гневно застана до свещениците, базирайки се на антихристиянска дискриминация. По време на траялата месеци акция, администрацията на Тръмп беше самодоволна, като не съумя да спре намесата на Сърбия и Русия.

След изборите триумфиращите сръбски националисти в Черна гора се насочиха към бошняци (босненски мюсюлмани), до момента в който се появиха графити в чест на геноцида в Сребреница. В самата прилежаща Босна междуетническите връзки не престават своята низходяща траектория. Осъзнавайки незаинтересоваността на Съединени американски щати, водачът на босненските сърби Милорад Додик, клиент както на Москва, по този начин и на Белград, ескалира опасността си, че ще сътвори обособяване на сръбско образувание. Додик не е получил предизвестие за провокативното си изказване, че признаването на Косово ще изисква признание и на Република Сръбска.

Тъй като балканските страни са изправени пред рецесия на обезлюдяване, защото техните жители не престават да бягат в търсене на по-добри благоприятни условия, в този момент не е моментът за късогледство в стопанската система, като в същото време пренебрегват политическото напрежение, което заплашва да възобнови спора. Междуетническите раздори са камбаната на гибелта за стопански промени, задгранични вложения и основаване на работни места. Както заключи в скорошно проучване основаният в Германия мозъчен концерн Bertelsmann Stiftung, " В последна сметка стопанската система може да даде единствено част от отговора по какъв начин да напредне районната интеграция, нормализирането на връзките и присъединението към Европейски Съюз на страните от Западните Балкани. Дори наредбата за " мини-шенген " в икономическото съглашение на Тръмп - която има за цел да понижи бариерите за ускорение на придвижването на хора, артикули, услуги и капитали - носи затруднения. По-малките страни с огромни търговски дефицити като Косово се тормозят, че това ще заздрави господството на доста по-голямата стопанска система на Сърбия.

Европейски Съюз преди малко набра 9 милиарда евро за развиване, модернизиране и свързване на стопанските системи в Югоизточна Европа. Работата на Вашингтон не е да надминава Европейски Съюз с лъскави, некоординирани планове, които в последна сметка могат да пропилеят парите на данъкоплатците. Решаващата американска роля е да обезпечи пореден глас на престиж, принцип и неотложност, като подсигурява, че нито Брюксел, нито балканските столици като София и Белград се отклоняват от сложната задача за разрешаване на политическите разногласия в района.
 Тръмп разгласи
Тръмп разгласи " огромен пробив " в нормализацията на връзките сред Сърбия и Косово

Все още обаче има доста разлики сред Сърбия и Косово
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР