На Балканите бушува привидно странен спор - България блокира преговорите

...
На Балканите бушува привидно странен спор - България блокира преговорите
Коментари Харесай

Захариева пред немско издание: Да почиташ Тито в Скопие е като да почиташ Хитлер в Берлин

На Балканите бушува видимо чудноват спор - България блокира договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз. Става въпрос за език, история и еднаквост.
Първият посланик на София Екатeрина Захариева разяснява казуса в обстойно изявление за немския народен всекидневник Die Welt, съобщи генция " Фокус ".

We have an absolute disgrace as Foreign Minister. Ekaterina Zaharivea is incompetent, unqualified, and subservient to `s interests.

Her latest interview for Die Welt... painful to read:
— Dr Radosveta Vassileva; #Ostavka (@radosveta_vass)
 Бакалов за Захариева: Освен ПКП към този момент имаме и ППП Бакалов за Захариева: Освен ПКП към този момент имаме и ППП
" Освен ПКП имаме ППП. Вече е извършен подобен диалог в който бащицата инструктира - " Да каже, че е ППП и не схваща какво е това Хитлер...
В отговор на въпрос за какво България блокира началото на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, Захариева изяснява:
„ Нашата поддръжка за започването на договаряния за присъединение с всички страни от Западните Балкани постоянно е била доста поредна, само че в никакъв случай безусловна. Подобно на други държави-членки, ние откриваме, че всеки, който желае да стане член, би трябвало да бъде подготвен да стартира диалози. Дори когато се съгласихме да стартираме договаряния за присъединение с Република Северна Македония и Албания през март, това решение беше обвързано с условия. Освен всичко друго, Северна Македония би трябвало да покаже осезаеми резултати при използването на съглашението ни за добросъседски връзки “.
Захариева посочи, че доста от точките, заложени в контракта за добросъседство, не се извършват от страна на Скопие:
„ Инфраструктура, да вземем за пример. Срамно е, че като прилежащи страни нямаме даже железопътна връзка. Намираме се в „ Паневропейския транспортен кулоар 8 “, кулоар на НАТО, който би трябвало да свърже Албания, Северна Македония и България. Има големи закъснения. Не единствено България е забелязала това, само че и интернационалните институции, които финансират плана. Те губят 130 милиона евро. Северна Македония не е предложила нито един инфраструктурен план в посока изток-запад. Това би било също толкоз добре за тях, колкото и за нас. За страдание има много странни образци за основаване на административни бариери там за вложители, които биха могли да основат работни места в района. Предложихме тригодишна стратегия за обучение и просвета, само че чакаме отговор от година и половина. И по този начин, и по този начин нататък “.
Не България, а Северна Македония отхвърля правото на самоопределяне на жителите си , изяснява вицепремиерът:
 Захариева: Ако има единодушие, може и 5 дни преди изборите да одобрим договарянията със Скопие Захариева: Ако има единодушие, може и 5 дни преди изборите да одобрим договарянията със Скопие
Ние имаме доста ясна позиция. Искам да подчертая, че тя няма нищо общо с изборите. Ако реализираме единодушие и пет дни преди изборите, Бъл...
„ Най-трудният въпрос са неточните изказвания, които се чуват от дълго време, че отхвърляме на македонците правото на самоопределяне. Или правото да назовават езика си както желаят. Но страните не признават езици или народи, а единствено други страни “.
„... Всяка нация има право на самоопределяне. Но не (съм съгласна с) изказванието, че им отхвърляме това самоопределяне. Това не е правилно. Но това се споделя още веднъж и още веднъж, може би за да се изобрази България като страна, която е от – не знам кой век. Звучи извънредно, несъмнено - страна, която отхвърля на друга страна правото на самоопределяне. Но е тъкмо противоположното. През последните 10 години 88 450 северномакедонци са получили българско поданство въз основа на произхода си. Те са български и европейски жители. Те също имат право на самоопределяне. Но всеки, който през днешния ден се дефинира като жител с български корени в Република Северна Македония, продължава да бъде дискриминиран. Само преди три седмици някои групи разгласиха персонални данни и адреси на такива хора, а в някои случаи даже бяха застрашени да ги обесят “, описа Захариева, като най-често сходни произшествия се случват в интернет и обществени мрежи като „ Facebook “.
„ Това са закани, на които държавните институции там би трябвало да реагират, тъй като става въпрос за сигурността на тези хора. Но те реагират единствено когато ги помолим. А не би трябвало да чакат това. Трябва да е ясно, че институциите в страна, която е претендент за участие в Европейски Съюз, би трябвало да реагират, когато има дискриминационни дейности против група от население въз основа на вяра, пол или еднаквост. И всеки, който вземе друго мнение от формалното и каже, че би трябвало да се работи с България, ще бъде изложен на тази ненавист там. Това се случи даже с премиера Зоран Заев. За страдание концепцията за създаване на нация на основата на ненавист против България към момента е държавна политика “ в РСМ, акцентира първият посланик на София.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева повдигна и въпроса дали германците биха приели да ги назовават „ фашисти “ в учебниците.
Премиерът (на РСМ Зоран) Заев беше доста подложен на критика, откакто сподели истината. Не знам за какво това към момента не се признава от македонците след десетилетия. Но в учебниците, 75 години след войната, българите към момента се изобразяват като фашисти. Бихте ли приели, в случай че през днешния ден германците към момента ги назовават фашисти в някои учебници? “, попита Захариева с оглед настояването на София да се отстрани определението „ български фашистки окупатори “ от учебниците по история в югозападната ни съседка.
 Червен народен представител: България няма никаква тактика за Северна Македония Червен народен представител: България няма никаква тактика за Северна Македония
" Кога тъкмо разбрахме, че договорът за Добросъседство не се извършва. Кога ни стана ясно, че държавното управление на Северна Македония няма...
България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширение на Европейския съюз, в това число с Република Северна Македония, увери вицепремиерът.
„ Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширение на Европейския съюз, в това число с Република Северна Македония. Но желаеме в действителност градивни и съществени полемики сред нас. Трябва да създадем равносметка къде сме. Омразата би трябвало да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 отрицателни изявления за България в македонските медии и единствено четири неутрални. В България, въпреки това, имаше 450 позитивни известия за Северна Македония в медиите през същия интервал “, акцентира първият посланик на София.
„ Това демонстрира липса на плурализъм. Те бяха и много брутални към мен, когато се осмелих да изразя неналичието си на схващане, когато честваха четиридесетгодишнината от гибелта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е умъртвил до 1,7 милиона души в някогашна Югославия за по-малко от 10 години. И към момента го почитат. Кметът на Скопие е партиен другар на Заев. След това към този момент не бях толкоз известна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се празнува гибелта на Хитлер “, направи съпоставяне Захариева.
„ Нека се опитаме да успокоим страстите... Нека се съсредоточим върху рамката за договаряния и да работим по двустранен протокол за допълнение на контракта. Надявам се, че когато страстите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни полемики “, акцентира Захариева.
По мотив дали договарянията въпреки всичко ще бъдат стартирани в границите на немското председателство на Европейски Съюз, което завършва в края на годината, Захариева отговори: „ Ще изтъквам френския президент - качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкоз време, колкото е необходимо
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР