На България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за

...
На България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за
Коментари Харесай

Над 2,8 млрд. лв.ще са нужни за нова газова инфраструктура

На България ще са нужни над 2,8 милиарда лв. за създаване на нова газова инфраструктура, тъй че да отговори съответно на новите газови потоци в района. Това съобщи по време на чуване в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова, която маркира главните промени в обновената енергийна тактика на страната до 2020 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Средствата са за новите газови тръби са главно в посока от компресорната станция в Петрич по посока Провадия и към Сърбия. Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ най-малко от три самостоятелни източници, както упорства директивата не Европейска комисия.

Енергийният министър заяви още пред депутатите от отрасловата енергийна комисия, че в незабавен порядък до края на годината „ Булгартрансгаз “ ще пусне електронна борса за търговия на природен газ.

Държавният метафоричен оператор е направил 2 пазарни теста, които са посочили, че при построяването на новата инфраструктура ще има интерес от страна на компании. Предстои до 3 декември да се организира 3 фаза, на която ще се сключат обвързващи предложения.

Енергийният министър заяви още, че, в случай че се спазят всички стъпки в изменената енергийна тактика, държавната компания „ Булгартрансгаз “ ще излезе на доходи в размер на 4, 350 милиарда лв.. В случай, че страната не направи нищо и не постави нова инфраструктура- приходите ще бъдат едвам 1,092 милиарда лв..

Теменужка Петкова заяви още, че предвид на изменената обстановка на газовия пазар в района, следва да се води предоговаряне на дълготрайния контракт с „ Газпром “ предвид на възможното освобождение на потенциал по Трансбалканския водопровод след стартирането на „ Турски поток “.

По изменението на енергийната тактика Министерството на енергетиката работи от няколко месеца, откакто стана ясно, че след 1 януари 2020 година се чака смяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България, както и допустимо понижаване на транзитираните през страната количества.

Документът преглежда построяването на основни газови планове на Балканите като „ Турски поток “, „ Южен газов кулоар “, Трансанадолски газопровод, Трансадриатически газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и планът за нов терминал за полутечен газ в Александруполис, в който „ Булгартрансгаз “ ще взе участие с миноритарен дял.

Стратегията обгръща още и построяването на електронна борса за търговия, на газоразпределителния хъб „ Балкан “. Като съществени източници за неговото зареждане е посочено – от Русия, локален рандеман от България и Румъния, природен газ от Южния газов кулоар, от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за полутечен природен газ.

Паралелно с актуализирането на актуалната тактика, Министерството на енергетиката работи по правенето на нова с небосвод до 2050 година /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР