На България няма да й бъде лесно да намери стратегически

...
На България няма да й бъде лесно да намери стратегически
Коментари Харесай

„Росатом“: Никой инвеститор не налива пари в АЕЦ без някакви гаранции

На България няма да й бъде елементарно да откри стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “, в случай че не му даде най-малко някакви гаранции във връзка с плана. Това стана ясно от думите на първия заместител общоприет шеф на „ Росатом “ Кирил Комаров пред български публицисти по време на обичайна си конференция по време на интернационалния конгрес „ Атомекспо 2018 “. Според думите му на никое място по света не е осъществен сходен план без страната да е предоставила на вложителя най-малко някакви гаранции. Или най-малко той не е чувал за построяването на АЕЦ при такива условия.

„ За момента не знам за нито един вложител от нито една страна в света, който е бил подготвен да осъществя план, за който да няма някакви гаранции. Погледнете Англия - там има така наречен договор Contract for difference. Днес ние виждаме образно по какъв начин протече полемиката във връзка с атомната централа Hinkley Point – Electricite de France получи обезпечена цена за създадената електрическа енергия, под която държавното управление се ангажира да компенсира вложителя. Сега тече полемика във връзка с проекта Horizon, който ще се осъществя още веднъж в Англия и там нещата стоят по същия метод. В прилежащата на България Турция ние ) “Росатом “ - бел.ред.) осъществяваме плана АЕЦ „ Аккую “. Който също се основава на самостоятелни от държавното управление вложения за реализацията му. Но ние имаме гаранция от турското държавно управление, имаме твърда закрепена цена. И тя към този момент е записана освен в междуправителственото съглашение, само че и в контракта, който подписахме в края на м.г. с локалната компания, отговаряща за изкупуването на цялата електрическа енергия в страната - „ Титаш “. Затова считам, че всеки вложител постоянно ще желае някакви гаранции. Какви – това, несъмнено, е въпрос на договаряния “, изясни Комаров.

От думите му обаче се разбра ясно, че в „ Росатом “ гледат доста добре на желанието на България да рестартира плана „ Белене “. „ Основното в тази история е новината, че преди няколко дни министър председателят Борисов разгласи, че държавното управление има намерение да внесе в Народното събрание предложение, което да анулира признатото по-рано решение за прекъсване на строителството на АЕЦ „ Белене “. Най-важното в това, най-малко както аз го разбирам, е, че българското държавно управление е решило още веднъж да стартира построяването на АЕЦ „ Белене “. Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната вест “, разяснява още Комаров.

Той обаче не се ангажира с мнение по какъв начин тъкмо би трябвало да бъде построена централата и при какви условия. „ За това по какъв начин това ще се случи, какво подхожда на ползите на България, какво не подхожда, аз не мога да разясня. А и към момента е рано. Ние, както и всички останали, към този момент видяхме отчета на Българска академия на науките, видяхме огромната полемика, която се разпростра по българските медии. Смятам, че това е доста добре (рестарта на плана – бел.ред.), защото държавното управление, след няколко години още веднъж се завръща към „ Белене “ и още веднъж желае да строи атомна централа. Смятам, че тази вест е положителна от всички гледни точки “, съобщи Комаров.

 

По отношение на това при какви условия би взел участие „ Росатом “ в построяването на българската втора атомна централа, в компанията считат, че могат, а и желаят да вземат участие. Под каква форма – това ще е решение на българското държавно управление. „ От позиция на модела на реализация на плана, а както разбрахме Българска академия на науките в отчета си преглежда няколко – да се появи стратегически вложител, да не се появи, да се осъществя като държавен план въз основата на EPC договор, доколкото разбирам това е решение, което държавното управление към момента следва да създаде и вземе, сравнявайки разнообразни стопански модели. И да реши какво е готово да прави, какво – не, какво биха желали вложителите “, означи Комаров. Като акцентира още веднъж, че „ Росатом “ е подготвен да поддържа плана и да се включи в него. Под каква форма – зависи от изискванията. Но това би могло да бъде като реализатор, като подизпълнител, просто като снабдител на част от оборудването, като механически съветник... „ Както бъде комфортно на България. Ние се отнасяме доста положително към опцията да участваме в плана. И както и преди, като най-важно и най-хубаво, гледаме на новината, че България се връща към плана „ Белене “. За което я поздравяваме “, сподели Комаров.

 

По отношение на съдействието на съветската компания с българските в нуклеарната сфера, без значение дали то се отнася до АЕЦ „ Белене “ или АЕЦ „ Козлодуй “, той съобщи: „ Неизменимата позиция на „ Росатом “ се показва в това, доста пъти сме го казвали и аз включително, потвърждавали сме и пред министър Петкова, и пред българското държавно управление, че ние постоянно ще бъдем подготвени да помогнем за реализацията на този план. Смятаме, че сред нас сега няма никакви конфликтни точки, връзките ни се развиват прелестно. Ние, както знаете, осигурихме „ втори живот “ на блок 5 на АЕЦ „ Козлодуй “, чийто живот сполучливо удължихме. Сега завършваме със същата работа по 6-и блок. Виждаме, че това са доста значими за България решения, тъй като това е доста огромна част от електрическата енергия за страната и работата, която през днешния ден вършим, дава опция още 30 години тези блокове да бъдат експлоатирани. След тези 30, които към този момент са работили. Това на процедура в действителност е втори живот за тази централа и то без някакви кой знае какъв брой огромни вложения. Затова ние постоянно ще бъдем подготвени да подкрепим всяко решение, което вземе българското държавно управление, да поемем всяка роля, каквато държавното управление дефинира като допустима за нас.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР